Algemeen

Sportcentrum De Boerekreek wint prijs Bouwheer 2009

De Provincie Oost-Vlaanderen is laureaat van de tweejaarlijkse Prijs Bouwheer 2009 categorie nieuwbouw voor het project 'provinciaal sportcentrum De Boerekreek' in Sint-Laureins, een ontwerp van de hand van Coussée en Goris in samenwerking met ingenieursbureau Guy Mouton.
Als prijs ontvangt het provinciebestuur een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen kunstwerk van Johan De Wilde.

De jury bekroonde het project De Boerekreek als laureaat om volgende redenen:
• Het tot een goed einde brengen van een moeilijke ontwerpopgave en een complexe financiering;
• De geslaagde integratie met het uiterst kwetsbare natuurlandschap. Het sportcentrum fungeert hierbij als een voorbeeld van geslaagde recreatieaccommodatie binnen een waardevol natuurgebied;
• De architecturale kwaliteit blijkt uit de verwijzing naar de plaatselijke typologie van hoevegebouwen in het Meetjesland. Tevens werd grote aandacht besteed aan een milieubewuste materiaalkeuze;
• Een goede selectieprocedure voor het aanstellen van een ontwerper via de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester;
• De goede dialoog met diverse maatschappelijke partners. Zo werd er o.a. contact opgenomen met de provinciale dienst Sport, Milieu, IDPBW, Toerisme, ... evenals lokale sport- en ruitervereningen en toeristische instanties betrokken bij de ontwikkeling van het Meetjesland. Ook de Afdelingen Natuur en Monumenten & Landschappen van de Vlaamse Gemeenschap speelden een belangrijke rol binnen de totstandkoming van het ontwerp.

Prijs Bouwheer 2009
Met de prijs 'Bouwheer 2009' wil de Vlaamse Bouwmeester overheden bekronen die een kwaliteitsvol stedenbouwkundig, landschappelijk en architecturaal beleid hebben gevoerd. Alle publieke of semipublieke bouwheren die de voorbije drie jaren een project hebben geconcretiseerd in Vlaanderen of Brussel konden meedingen.

Categorieën
Er waren vier categorieën waarbinnen men zich kandidaat kon stellen:
• nieuwbouw
• hergebruik
• publieke ruimte
• integratie van kunstwerk.

De jury reikte ook een 'Prijs geïntegreerde opdracht' uit voor een opdracht die ten minste drie categorieën op een zinvolle manier wist te integreren. In totaal werden 76 dossiers ingediend. De categorie nieuwbouw had hierbij veruit de grootste belangstelling: maar liefst 33 inschrijvers dongen mee voor de prijs.

Nadruk op procesverloop en begeleiding
In tegenstelling met de traditionele architectuurwedstrijden ligt bij de 'Prijs Bouwheer' de nadruk niet zozeer op de architecturale en formele kwaliteiten van het gebouw (het eindresultaat). De nadruk ligt eerder op het procesverloop en de begeleiding die de eigenlijke realisatie voorafgingen: de wijze waarop de bouwopdracht werd geformuleerd, de besluitvorming, de contacten van het bestuur met adviserende overheden, de subsidiëring, ... Het opdrachtgevend bestuur wordt dus in de bloemetjes gezet, en minder de ontwerpers.

Jury
Deze invalshoek komt ook tot uiting in de samenstelling van de jury. Deze bestond niet zoals gebruikelijk uit deskundigen uit de academische wereld, wel uit medewerkers uit diverse administraties die hun sporen hebben verdiend bij het organiseren van architectuuropdrachten en die bewezen hebben het ontwerpproces tot een goed einde te kunnen brengen (Stadsbouwmeester Antwerpen, projectleiders van Stadsontwikkelingsbedrijf Gent, gemeentesecretarissen, ... ).

Provinciaal sportcentrum De Boerekreek

Het provinciaal sportcentrum De Boerekreek ligt midden in de Meetjeslandse polders, een weids gebied met dijken, landerijen, enkele kleine dorpen en kreken. De Boerekreek, een uniek wateroppervlak van 39 ha groot, is door zijn ligging en zijn grillige vorm uitermate geschikt voor initiaties in zeilen, kajakken en windsurfen. Het provinciaal sportcentrum De Boerekreek biedt dan ook een waaier van sportactiviteiten aan. Er worden o.a. sportkampen, pony-, zeil- en surflessen, sport- en plattelandsklassen, schoolsportdagen en weekendverblijven georganiseerd.

Sinds juni 2008 vinden deze activiteiten plaats in en rond het nieuwe sportcentrum.
Het nieuwe gebouw huisvest een verblijfsruimte voor 78 personen, een keuken, eetzaal en polyvalente ruimte voor 100 personen, een overdekte manege en stallingen voor 18 paarden of pony's, een buitenmanege, loodsen voor sportmateriaal, sanitaire voorzieningen en kleedruimtes. De aanleg van een polyvalent sportterrein, een klimmuur en een avonturenparcours staat geprogrammeerd voor 2010.

Het nieuwe sportcentrum is helemaal geïntegreerd in het prachtige, vlakke landschap.

Diverse prijzen

Het project 'De Boerekreek' is een opmerkelijk bouwproject dat al verschillende keren in de prijzen viel. Naast de prijs 'Bouwheer 2009' voor de Provincie, ontvingen de architecten in 2007 de Vlaamse Cultuurprijs voor hun totale oeuvre (waaronder het project 'De Boerekreek'). Ook werd het project genomineerd voor de 'European Union Prize for Contemporary Architecture'.

Belgische Prijs voor Architectuur 2009

Het project De Boerekreek werd gisteren uitgeroepen tot laureaat van de Belgische Prijs voor Architectuur 2009 in de categorie 'niet-residentiële bebouwing'.
De Koninklijke Federatie van Architectuurverenigingen van België (FAB) en Electrabel organiseren tweejaarlijks de 'Belgische Prijs voor Architectuur en Energie'.
Deze wedstrijd (de vroegere Awards voor Belgische Architectuur en EnergieAwards) kan worden bestempeld als de meest prestigieuze architectuurwedstrijd in België.
De belangrijkheid van de wedstrijd wordt onderlijnd door de internationale samenstelling van de vakjury, evenals door de medewerking van het VAi (Vlaams Architectuurinstituut) en het architectuurtijdschrift A+.

De prijs bestaat uit twee luiken, nl. de 'Belgische Prijs voor Architectuur' en de 'Belgische Prijs voor Energie', telkens onderverdeeld in diverse categorieën.
De projecten van alle genomineerden worden voorgesteld in het oktobernummer van het architectuurtijdschrift A+.
Build for Life