Vastgoed

Spookhuis voorgoed tegen de vlakte

In Assenede is het zogenoemde spookhuis op de grens met de Nederlandse gemeente Sas-van-Gent volledig gesloopt. Omdat niemand een formeel bod uitbracht, ging de oude directeurswoning voorgoed tegen de vlakte.
Het oude herenhuis lag vlak bij de vroegere glasfabriek van Sas-van-Gent. Het werd gebouwd door de toenmalige directeur van de glasfabriek, die ook architect was. Volgens de legende was er in de oorlog een Duitse soldaat geëlektrocuteerd. De geest van de man zou al die jaren in het huis hebben rondgedwaald.

Het oude herenhuis lokte jarenlang spokenjagers uit heel Europa. Op internet circuleren foto's, filmpjes en verhalen over "onverklaarbare" verschijnselen. Al die internationale aandacht maakte de site echter gevaarlijk, onder meer door het instortingsgevaar van het huis.

De Belgische ondernemer Luc Christiaen, de eigenaar van het huis, besliste daarom om de grond en het huis te verkopen of anders zelf af te breken. Omdat de enige kandidaat-koper, de Nederlandse entertainer en ondernemer Johan Vlemmix, uiteindelijk geen formeel bod deed, liet Christaen gisteren weten dat het huis gesloopt zou worden.

Marc Chatel, de kleinzoon van de bouwer van het huis, is ontgoocheld. "Tot en met gisteravond was het nog mogelijk, was er een kandidaat-koper, maar ze zijn niet tot een overeenkomst gekomen", zegt Chatel. Het huis gesloopt zien worden, bezorgde hem "lood in de schoenen". "Enkel de verhalen en de foto's blijven nog over."

Een uitgebreide foto-reportage van dit bijzondere spookhuis is te vinden op de website arachula.net.