Architectuur

Sponge Architects wint BNA JA Prijsvraag

Sponge Architects is de winnaar van de BNA Jonge Architectenprijsvraag Ronald McDonald VU Kinderstad. Roland Pouw en Björn van Rheenen van Sponge architects tekenen voor het winnende ontwerp ‘ER OP UIT’ samen met adviseur Rupali Gupta.

Ronald McDonald VU Kinderstad wordt gevestigd op het dak van het VU medisch centrum, naast de geheel vernieuwde kinderkliniek in Amsterdam. Een unieke bruisende stad waar kinderen even kunnen vergeten dat ze ziek zijn. Het is een plek waar ze tot rust kunnen komen en kunnen spelen.

Op donderdag 25 maart 2004 maakte mevrouw Annemarie Jorritsma, voorzitter van het Ronald McDonald VU Huis / Kinderstad het winnende ontwerp bekend. BNA voorzitter Kees van der Hoeven reikte daarna de prijzen uit. De winnaars van de eerste, tweede en derde prijs kregen respectievelijk een geldbedrag van € 5.000, 4.000 en 3.000.

De Bond van Nederlandse Architecten BNA en het Ronald McDonald Kinderfonds hebben samen de wedstrijd uitgeschreven voor jonge en aankomende architecten tot veertig jaar. In totaal zijn er 57 inzendingen binnengekomen die zijn beoordeeld door een vakkundige jury. De jury bestaat uit de architecten Pi de Bruijn, Jeanne Dekkers, Jeroen van Schooten en Han Westelaken, hoogleraar kinderneurologie Leo Smit (als vervanger van John Roord, hoofd Kinderkliniek VU medisch centrum) en voorzitter van het Ronald McDonald Kinderfonds Ed Nijpels. De jury heeft veel waardering voor het niveau van de inzendingen en is te spreken over de voortreffelijke wijze waarop veel plannen zijn gepresenteerd.



De jury heeft drie ontwerpen bekroond met een prijs, drie inzendingen krijgen een eervolle vermelding. Het bestuur van het Ronald McDonald VU Huis/ Kinderstad heeft uit de drie door jury de voorgedragen plannen de definitieve keuze gemaakt. De winnaar krijgt de opdracht het bekroonde ontwerp te realiseren op het dak van het VU medisch centrum. De bouw is voorzien in 2005.

De jury over ER OP UIT: ‘Het is een ingetogen en integer ontwerp. Het is ruimtelijk voortreffelijk, ook in relatie tot de hemellucht, de materiaalkeuze is mooi en het concept is fraai gematerialiseerd. Hier is een talentvolle ontwerper aan het werk. Het plan is simpel van opzet, goed te bouwen, goed te onderhouden en te beheren. Het ontwerp voorziet in grote en kleine ruimtes, de restruimte is enigszins ongedifferentieerd. ER OP UIT krijgt met afstand op de andere kandidaten de eerste prijs

De winnaars en de eervolle vermeldingen

Eerste prijs: ER OP UIT, Roland Pouw en Björn van Rheenen (Sponge, architects) met als adviseur Rupali Gupta uit Amsterdam.

Tweede prijs: VU KINDERSTAD IN DE WOLKEN, Maarten van Bremen, Adam Visser, Folkert van Hagen met Suzanne Linders, Daniel Hoewekamp en Jasper Hermans (GroupA) uit Rotterdam.

Derde prijs: NAAR ZOLDER! Inzenders: Daan Bakker, Catherine Visser en Paul van der Voort met medewerking van Andreas Müller en Ferry den Ridder (daf-architecten) uit Rotterdam.

Eervolle vermeldingen:

- Balloon, Tom Wauben uit Geleen.

- Caterpillar, F.H. Pieper, R.M. van Valkenburg en L.A..Sidler (Architectenbureau TECT bna) uit Delft.

- HUIS! Bastiaan Harbers en Sebastiaan Bom (Van Tilburg en Partners) uit Rotterdam.