Algemeen

Spaanse economie blijft maar sputteren

De Spaanse economie is ook in het laatste kwartaal van 2009 gekrompen. Dat blijkt uit cijfers die vandaag zijn vrijgegeven. Spanje blijft daarmee het laatste grote land in de eurozone dat nog met een recessie kampt. Het was al het zesde opeenvolgende kwartaal dat de Spaanse economie kromp. In het laatste kwartaal van vorig jaar werd een negatieve groei van 0,1 procent opgetekend. In heel 2009 ging de Spaanse economie 3,6 procent achteruit.

Het nieuws komt net één dag nadat de Spaanse premier José Luis Zapatero (foto) had aangekondigd dat Spanje "op het punt stond om andere Europese landen te volgen die de recessie achter zich hadden gelaten."

Het grote gat in de Spaanse begroting blijft de EU intussen zorgen baren, nu beleidsmakers de handen al vol hebben met Griekenland. Het begrotingstekort in Spanje bedroeg vorig jaar 11,4 procent van het bbp, bijna drie keer meer dan wat door Europa is toegelaten. De inkomsten uit belastingen dalen, en de overheid moet steeds meer betalen aan werkloosheidsuitkeringen.

De werkloosheidsgraad in Spanje bedraagt 18,8 procent. Bij de jongeren onder de 25 jaar zit zelfs 44,5 procent zonder werk. Geen enkel land in de eurozone doet slechter. Eind januari kondigde de Spaanse regering drastische besparingen aan.
Build for Life