Architectuur

Spaanse designer Jaime Hayon eregast van Interieur 08

Voor de 21e editie van de interieurbiënnale in Kortrijk wist projectcoördinator Dieter Van Den Storm de Spaanse designer Jaime Hayon (°1974) te strikken. De jongste én eerste Spaanse eregast ooit staat bekend om zijn frivool design en tomeloze fantasie. Achter de schermen werkt Jaime Hayon al zes maanden aan zijn project dat hij in oktober op Interieur 08 zal tonen.

Projectcoördinator Dieter Van Den Storm kondigde het eerder al aan: “Interieur 08 zal op vele vlakken verrassen.” Met de bekendmaking van de eregast is een eerste stap in die richting gezet. Het Spaanse enfant terrible geldt als baanbrekend talent in de wereld van vormgeving. Van 17 tot 26 oktober 2008 volgt Jaime Hayon Alfredo Häberli op, de eregast in 2006. Met zijn jonge leeftijd én energieke enthousiasme vult hij overigens ook perfect het jonge Interieur 08-team aan.

Jaime Hayon: “Ik ben blij met de kans die ik krijg. Interieur 08 staat bekend als een kwaliteitsbiënnale en het is natuurlijk leuk om daarvan deel uit te maken. Bovendien is het een overweldigend gevoel om de lijst te delen met vorige eregasten als Konstantin Grcic, James Irvine, Philippe Starck en Jasper Morisson. Kortom, een hele eer om hier in Kortrijk te kunnen doen wat ik graag doe, in een entourage die kwaliteit apprecieert én stimuleert. These are quite big shoes to be filled.” Intussen werkt Hayon achter de schermen ongestoord verder aan zijn project dat hij in oktober op de biënnale zal tonen. “Hopelijk kunnen we een fris evenement uitbouwen met het beste van ons werk. Bezoekers kunnen er alvast op rekenen dat ze verrast zullen worden.”

En wie een blik werpt op het palmares van Jaime Hayon (www.hayonstudio.com) weet dat dat niet gelogen is. Met zijn designconcepten breekt de Spaanse ontwerper immers met alles wat gangbaar is. Kortom, iemand die perfect past in de ‘eregastvisie’ van Interieur. Sinds de eerste editie in 1968 wordt telkens zorgvuldig gezocht naar een internationale gast die weet te verrassen, die de tijdsgeest aangeeft en liefst ook overstijgt. In het verleden kregen gerenommeerde ontwerpers als Raymond Loewy, Verner Panton, Andrea Branzi en Jean Nouvel de kans om hun werk in een vernieuwende opstelling aan het publiek te tonen. Daar komt in 2008 dus een boeiend vervolg op.

Projectcoördinator Dieter Van Den Storm over zijn keuze voor Jaime Hayon: “We leven in een tijd waarin designers meer zijn dan louter meubelontwerpers. Interdisciplinaire talenten zetten op dit ogenblik de lijnen uit voor de designwereld van de toekomst. Jaime Hayon is zo iemand. Ik bewonder hem voor de manier waarop hij de designgeschiedenis naar zijn hand zet, soms op een speelse en grappige manier, vaak ook extravagant. Van badkamers en keramiek tot schoenen, meubels en interieurs, Jaime Hayon past helemaal in de nieuwe lichting creatieve renaissancemannen. En hij is één van de weinigen die dit op hoog niveau doet.”

Over Jaime Hayon (°1974, Madrid)

De Spaanse kunstenaar/vormgever Jaime Hayon werd in 1974 in Madrid geboren. Hij studeerde in Madrid en Parijs als industrieel vormgever. In 1997 startte hij als onderzoeker bij Fabrica, het communicatielaboratorium van Benetton in het Italiaanse Treviso. Een jaar later werd hij – door Luciano Benetton en communicatiegoeroe Oliviero Toscani – aangesteld als hoofd van de ontwerpafdeling, waar hij zowel de ontwikkeling van winkelinterieurs, tentoonstellingen en restaurants opvolgde als boeken, magazines en logo-ontwerpen.

In 2004 begon hij aan zijn individuele carrière, die sindsdien heel wat eclectische projecten omvat. Van cultspeelgoed over meubilair en interieurdesign tot artistieke installaties, Hayons werk balanceert tussen kunst en industrieel ontwerp, telkens in zijn eigen eigenzinnige stijl. Zo deed zijn badkamercollectie AQHayon voor ArtQuitect, gelanceerd in 2005, heel wat stof opwaaien binnen de badkamerindustrie en designscene. Een niet-alledaagse collectie ook waarmee hij naam maakte als baanbrekend talent. Als creatieve duizendpoot voelt Jaime Hayon zich vandaag in vele rollen thuis: als curator, maar ook als kunstenaar en uiteraard designer.

Jaime Hayon is één van de meest invloedrijke vormgevers van het moment. De laatste jaren werkt hij voor bedrijven als ArtQuitect, BD Ediciones, Bisazza, Bosa, Lladro, Metalarte en Pallucco. Daarnaast laat hij zijn fantasie ook vaak de vrije loop voor Camper, Swarovski en Piper-Heidsieck. Vorig jaar stak hij het statige restaurant ‘La Terraza del Casino’ in Madrid in een fris lichtblauw kleedje. In de loop van het jaar mogen we van hem heel wat nieuwigheden verwachten, die hij ook op Interieur 08 zal voorstellen. Volgende maand ligt het boek ‘Jaime Hayon Works’ in de winkelrekken, uitgegeven bij ‘Die Gestalten Verlag’. Meteen ook de eerste monografie die Hayons hele werkspectrum belicht.

Meer info ook op de site www.hayonstudio.com.

Over de eregasten

Sinds 1968, het woelige jaar waarin de eerste editie plaatsvond, kan de biënnale Interieur steeds rekenen op de aanwezigheid van een internationale eregast. In de loop der jaren groeide deze selectie uit tot een indrukwekkende lijst. Telkens zorgden deze ontwerpers, designcritici of bedrijfleiders voor een eigenzinnige tentoonstelling: kamers in balen stro, een peepshow of moderne chalets. Een beleving en een ontdekking voor het publiek. Jaime Hayon is de eerste Spaanse eregast en ook de jongste ooit. Een overzicht:

1968 Simon Mari Pruys (NL, °1927-*1980)
1970 Raymond Loewy (USA,°1893-*1986)
1972 Gio Ponti (I, °1891-*1979)
1974 Verner Panton (DK/CH, °1926-*1998)
1976 Gillo Dorfles (I, °1910)
1978 Philip Rosenthal (D, °1916-*2001)
1980 Jean Prouvé (F, °1901 - *1984)
1982 Alessandro Mendini (I, °1931)
1984 Herman Liebaers (B, °1919)
1986 Philippe Starck (F, °1949)
1988 Geert Bekaert (B, °1928)
1990 Andrea Branzi (I, °1938)
1992 Dieter Rams (D, °1932)
1994 Jasper Morrison (UK, °1959)
1996 Jean Nouvel (F, °1945)
1998 Rolf Fehlbaum (CH, °1941)
2000 Konstantin Grcic (D, °1965)
2002 Michael Young (UK, °1966)
2004 James Irvine (UK, °1958) & Kirsti Paakkanen (FI, °1929)
2006 Alfredo Häberli (CH/ARG, °1964)
2008 Jaime Hayon (ES, °1974)

Over de Interieur Foundation

De Interieur Foundation werd opgericht in 1967 met als doel het bevorderen van de creativiteit op het gebied van eigentijdse vormgeving, van design tot moderne binnenhuisarchitectuur. De Foundation richt hiervoor grote manifestaties in, waarvan de bekendste de biënnale Interieur in Kortrijk is: een internationaal evenement dat telkens een overzicht biedt van de nieuwste ideeën, producten, creaties en realisaties op het gebied van interieur.

Verder is de Interieur Foundation actief als partner bij Designregio Kortrijk, is ze initiatiefnemer van de Designer van het Jaar i.s.m. Weekend Knack en Le Vif / L’Express, werkt ze samen met o.a. het Design museum Gent, het Vlaams Architectuurinstituut, Archipel en 101% Designed in Brussels. De teamleden van de Foundation Interieur zijn veelgevraagde sprekers en juryleden in het brede vakgebied van design en interieurvormgeving.