Algemeen

Spaanse bouw roert zich in tolwegen

Als de Spaanse mededingingsautoriteit geen bezwaar maakt, levert deze fusie na het Italiaanse Autostrade en het Franse ASF de derde Europese groep op die zich toelegt op de exploitatie van tolwegen. Het licht kan pas op groen worden gezet voor de fusie als er duidelijkheid is over de toekomst van Iberpistas, ook al een bedrijf dat is gespecialiseerd in tolwegen. Merkwaardig genoeg leveren Áurea en Acesa al geruime tijd afzonderlijk strijd om de overname van Iberpistas. Dragados’s dochter Áurea biedt 13 euro per aandeel Iberpastas. Acesa heeft maandag het bod verhoogd van 11 naar 13,65 euro.

Acesa voert de exploitatie over enkele tolwegen in Catalonië. Aurea is verantwoordelijk voor het onderhoud van de wegen Sevilla-Cádiz, Tarragona-Valencia en Valencia-Alicante. Iberpistas tekent voor twee wegen, die tussen Villalba en Adanero (ten noordwesten van Madrid) en Bilbao-Zaragoza. De nieuwe groep is in totaal goed voor 1609 kilometer tolweg. Autostrada beheert 3210 kilometer en ASF 2654 kilometer. Op de vierde plaats staat het Portugese Brisa met 901 kilometer.

De fusie tussen beide bedrijven betekent in de praktijk dat Acesa concurrent Áurea volledig zal overnemen op basis van een aandelenruil van 2,6 tegen 1. In het nieuwe bedrijf heeft Dragados een belang van 12,2 procent en La Caixa van 21 procent.

Samen met Iberpistas vertegenwoordigt Acesa-Áurea een beurswaarde van ruim 5,6 miljard euro. De opgetelde nettowinst bedroeg vorig jaar 328 miljoen euro.

Áurea is nu nog voor 36,3 procent eigendom van Dragados. Andere preferente aandeelhouders zijn onder andere de spaarbanken Bancaja (9,7 procent) en Unicaja (6,1) alsmede de Chase Manhattan Bank (7,2 procent). Van het aandelenkapitaal is 35,3 procent verdeeld over de beurs. Met 31,7 procent is de Catalaanse spaarbank La Caixa de grootste aandeelhouder van Acesa. Andere spaarbanken in Catalonië bezitten 14,9 procent. Autostrade heeft een belang van 4,9 procent. In totaal wordt van de aandelen Acesa 38,3 procent op de beurs verhandeld.

Inzet van deze ‘tolwegenoorlog’ in Spanje is het beleid van de grote bouwondernemingen om meer diversiteit en rentabiliteit na te streven. Op die manier moet een betere concurrentiepositie worden verworven op de Europese en Latijns-Amerikaanse markt. Op de achtergrond is opnieuw de sturende hand te ontdekken van Florentino Pérez, voorzitter van bouwbedrijf ACS, dat onlangs het strategische belang van 23,5 procent in Dragados verwierf. Ook daarover moet de Spaanse mededingingsautoriteit zich nog uitspreken. Tot zo lang wil Florentino Pérez geen mededelingen doen over de toekomstige herstructurering van ACS en Dragados en de rol van HBG daarin.

Het was Florentino Pérez ook die kort na het verwerven van de macht over Dragados opriep tot rust in de bouwsector nadat Acesa en Áurea volop in gevecht waren om de overname van Iberpistas. Tweede speler op de achtergrond is La Caixa. Florentino Pérez klopte al met succes aan bij deze spaarbank voor de financiering van de overname van 23,5 procent Dragados.
Build for Life