Interieur

Sofa 'Suita' van Antonio Citterio

Met geen enkele andere designer werkt Vitra al zo lang, regelmatig en succesvol samen als met Antonio Citterio. In de loop van de 25-jarige samenwerking ontstonden er tal van bureau- en bezoekersstoelen, wachtkamerzetels en bureausystemen die telkens opnieuw grenzen verleggen.

Suita betekent een nieuw hoofdstuk in de samenwerking tussen de Zwitserse meubelmaker en de Italiaanse designer uit Milaan. Voor het eerst gaat het om een meubel voor de woonkamer: een moderne zetelcollectie die de typische handtekening van Citterio draagt.
De naam verwijst naar het cultuurgebied van de Alpen; het gebied dat Duitstalig Zwitserland en Noord-Italië met elkaar verbindt. Suita is 'Rumantsch' (een Reto-Romaanse taal die in delen van het kanton Graubünden verspreid is en officieel als vierde landstaal van Zwitserland geldt) en betekent zoveel als suite, opeenvolging of ensemble.

Suita werd ontworpen als klassieke zetelcollectie waarvan de afzonderlijke stukken naar believen met elkaar gecombineerd kunnen worden en, dankzij hun discreet design, gemakkelijk in bestaande wooncollages geïntegreerd kunnen worden. De collectie omvat een 2-zitter en een 3-zitter, en een chaise longue in verschillende uitvoeringen, maar daarnaast ook een daybed, twee gestoffeerde platformen, een ottoman en een club armchair.

Tot de bijzonderheden van Suita behoren de optioneel verkrijgbare, verhoogde hoofdsteunen voor zetels en chaises longues, alsook de legplanken die op de achterkant van de zetels kunnen worden gemonteerd. Dankzij de talrijke varianten van Suita kan worden voldaan aan nagenoeg alle inrichtingsbehoeften in de woonkamer, ongeacht de ruimtelijke situatie. Deze eigenschap, die vooral in stedelijke woonsituaties een vereiste is, heeft de zetelcollectie te danken aan haar compactheid. Hoogwaardigheid op het gebied van compressie luidt hier het motto. De beoogde ruimte-efficiëntie is gerealiseerd door de slanke constructie van de corpus, waarbij de met gordels bespannen stalen constructie met vormschuim wordt ommanteld en naar keuze met stof of leder wordt bekleed. De zit- en rugkussens zorgen voor een hoge mate aan comfort.

Het lichte en elegante uiterlijk van de Suita -collectie , berust in wezen op het zichtbaar gelaten onderstel waarop de corpus bijna lijkt te zweven. De brugachtig gevormde voeten uit gegoten aluminium (naar keuze in gepolijst aluminium, wit of zwart) zijn niet alleen een belangrijk vormkenmerk van deze meubelgroep. Hun concrete uitwerking met de typische, afgeronde randen is tevens een eerbetoon aan het Amerikaanse midcentury-design van Eames, Nelson en Girard.

Bij de ontwikkeling van Suita werd ernaar gestreefd om ook op compacte oppervlakken een optimaal zitcomfort mogelijk te maken. Om aan de meest uiteenlopende klantenwensen op het vlak van comfort te voldoen, werden er twee uitvoeringslijnen uitgewerkt:
Suita Classic onderscheidt zich door een iets hardere bekleding van de ziten rugkussens. Met de grote rechthoekige rugkussens heeft de zetel een wat formelere uitstraling en kan hij met de hardere kussens ook in een kantooromgeving worden gebruikt.
Suita Casual daarentegen is met zijn superzachte kussens specifiek gericht op het gebruik in de privésfeer en is uitgerust met hoekige kussens in verschillende formaten voor de zetel en de chaise longue. Voor de selectievan motieven voor de kussens werd gewerkt met traditionele patronen en stofontwerpen uit Graubünden van Alexander Girard.

Afbeelding: © www.vitra.com