Duurzaam Bouwen

Sociale woningbouw trekt kaart van energiezuinig bouwen

Met de publicatie van de gids ‘C2008 - Concepten voor sociale woningbouw’ biedt de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) een leidraad voor ontwerpers en bouwers om duurzame en energiezuinige sociale woningen te realiseren, aangepast aan de comfortwensen van vandaag. Zo kunnen ook mensen met een beperkt inkomen genieten van een kwaliteitsvolle en betaalbare woning.

Met de publicatie van ‘C2008 Concepten voor sociale woningbouw’ speelt de VMSW in op de snel evoluerende bouwwereld, de nieuwe wetgeving en normen in de sociale woningbouw. In de nieuwe C2008 van de VMSW komen onderwerpen zoals geïntegreerd ontwerpen, duurzaam bouwen, lokaal overleg, energieprestatie en binnenklimaat, akoestiek, grondverzet en onderhoud & renovatie dan ook ruim aan bod.

Er wordt vooral hoog ingezet op energiezuinig en aanpasbaar bouwen. Voor mensen met een bescheiden inkomen is elke besparing op hun gas- en elektriciteitsfactuur meer dan welkom. De C2008 bevat dan ook tal van aanbevelingen voor een goede isolatie en ventilatie van sociale woningen. De VMSW pleit ook voor sociale woningen voor álle woonbehoeftige mensen, met of zonder handicap. Zo zullen ook rolstoelgebruikers nog beter hun draai kunnen vinden in sociale woningen.

Met deze leidraad C2008 ondersteunt en begeleidt de VMSW de zowat 100 lokale socialehuisvestingsmaatschappijen in Vlaanderen en de andere sociale woonactoren zoals gemeenten en OCMW’s bij de realisatie en instandhouding van kwaliteitsvolle en betaalbare sociale woonprojecten.

De C2008 is een grondige herwerking van de C2001, de gids met concept- en ontwerponderrichtingen van de toenmalige Vlaamse Huisvestingsmaatschappij.

De digitale versie van de ‘C2008 Concepten voor sociale woningbouw – leidraad voor bouwheer en ontwerpers’ vindt u op www.vmsw.be. Een exemplaar in boekvorm (288 pagina’s) is bij de VMSW te verkrijgen voor 10 euro.