Nieuwbouw

Sociale fraude bouw stapsgewijs aangepakt

Sociale fraude bouw stapsgewijs aangepakt
Het Europees Parlement heeft een aantal voor de Confederatie Bouw belangrijke amendementen goedgekeurd bij de herziening van de Europese richtlijn voor de coördinatie van de sociale zekerheidsstelsels. De sectorfederatie had daartoe aangedrongen om de nog steeds zwaar aanwezige sociale fraude aan te pakken. Zo wordt bijvoorbeeld het A1-formulier, nodig bij detachering, geherkwalificeerd wanneer er sprake is van fraude.

Het Europees Parlement keurt een aantal amendementen goed die voor de bouwsector belangrijk zijn bij de herziening van de richtlijn over de sociale zekerheidsstelsels. De Confederatie Bouw had daartoe aangedrongen binnen de Commissie Werk van het Europees Parlement. Zo zal het A1-formulier, dat bij detachering of gelijktijdige tewerkstelling in meerdere lidstaten van de Europese Economische Ruimte moet worden aangevraagd en dat verklaart welk sociaal zekerheidsstelsel van toepassing is, voor de aanvang van de gedetacheerde tewerkstelling moeten worden afgegeven aan de sociale zekerheidsinstelling van het land waar de werknemer aan de sociale zekerheid is onderworpen. Het kan dus niet meer met terugwerkende kracht worden aangevraagd.

Ook zal het A1-formulier en de aard van de arbeid bij fraude geherkwalificeerd kunnen worden en is er nauwkeuriger gedefinieerd wat fraude exact is. Een lidstaat kan een A1-formulier weigeren te accepteren bij fraude. Verder werd aangenomen dat de totale duur van de detachering (12 of 18 maanden) blijft gelden, zelfs wanneer een gedetacheerde werknemer wordt vervangen door een andere gedetacheerde. De detacheringsperiode wordt met andere woorden niet verlengd bij een vervanging. Tot slot voorziet de herziening van de richtlijn een betere samenwerking tussen de lidstaten.

Stapsgewijs worden sociale fraude en oneerlijke concurrentie door Europa aangepakt. Toch is er nog steeds geen sprake van een gelijk speelveld tussen Belgische en buitenlandse bouwondernemingen die in ons land komen werken. Daarom zal de Confederatie Bouw resoluut blijven gaan voor het wegwerken van sociale fraude, zodat binnen Europa eerlijke concurrentie mogelijk is.

Ook interessant