Snel correcte warmtenetten ontwerpen met nieuwste software Hysopt

  BE   7 augustus 2019 Bron: Quadrant
Snel correcte warmtenetten ontwerpen met nieuwste software Hysopt
Het Antwerpse softwarebedrijf Hysopt lanceert een nieuwe versie van hun unieke ontwerp- en simulatiesoftware voor grote verwarmings- en koelinstallaties. Dankzij de nieuwe versie van deze cloudsoftware wordt het een pak eenvoudiger om warmtenetten te ontwerpen. Hiermee speelt Hysopt in op de groeiende vraag van klanten om op een duurzame manier energie op te wekken.

Verbod aardgasnetwerken vanaf 2021

Vanaf 2021 verbiedt de Vlaamse regering om woningen in nieuwe verkavelingen nog aan te sluiten op het aardgasnetwerk. Het is een van de maatregelen om het verbruik van fossiele brandstoffen naar beneden te krijgen. Het gevolg? We moeten op zoek naar duurzame alternatieven zoals het verwarmen van woningen via warmtenetten.

“Warmtenetten worden in de nabije toekomst erg belangrijk”, aldus Peter Van Roosbroeck, CEO van Hysopt. “Een warmtenet is een netwerk van ondergrondse leidingen, aangesloten op één of meerdere warmtebronnen, waarlangs warm water wordt verspreid tot aan de verschillende gebouwen die met het warmtenet verbonden zijn. De schaalgrootte van een warmtenet maakt dat duurzamere technieken kunnen worden ingezet zoals warmte-kracht-koppeling (WKK), geothermische warmte uit de ondergrond of zelfs warmte uit zonnecollectorparken. Dat is op een individueel gebouw veel moeilijker of praktisch onhaalbaar. Bovendien kan er restwarmte uit fabrieken of afvalverbrandingsovens worden geïnjecteerd in het warmtenet. Woningen, bedrijven, appartementen, scholen, ziekenhuizen en zelfs hele steden kunnen op een warmtenet worden aangesloten voor zowel verwarming als sanitair warm water.”

Snel correcte warmtenetten ontwerpen met nieuwste software Hysopt

Energiebesparingen van 20 tot 70 procent

“In de nieuwe versie van onze software maken we het mogelijk om snel en nauwkeurig warmtenetten te ontwerpen en de werking ervan te simuleren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om warmtenetten voor steden en andere grote gebieden bovenop de stadsplattegrond te tekenen. De software berekent vervolgens automatisch de lengte van de leidingen die moeten aangelegd worden, waardoor het ontwerpen snel en eenvoudig gaat. Dat is niet de enige nieuwe functie. De software berekent ook automatisch van elk gebouw de drukvallen, watertemperaturen, enzovoort. Het zijn maar enkele van de nieuwe mogelijkheden”, aldus Van Roosbroeck.

“Het komt erop neer dat je erg snel een digitaal model aanmaakt van een warmtenet. Zo hebben de gebruikers van onze software alles in handen om ook varianten te ontwerpen, te optimaliseren en de werking ervan te simuleren. Zo’n digitaal model is ook erg handig voor updates en het verdere onderhoud van de installaties. Men krijgt ook meteen de potentiële energiekostenbesparingen te zien. Die energiebesparing schommelt tussen de 20 en 70 procent. In 69 procent van de projecten waar onze software werd gebruikt voor het hydraulisch optimaliseren van warmtenetten, lag de terugverdientijd lager dan 2 jaar”, besluit Peter Van Roosbroeck.


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo