Nieuwbouw

Sloop- en nieuwbouwplannen gaan niet door wegens crisis

Als gevolg van de economische crisis worden veel sloop- en nieuwbouwplannen uitgesteld of afgesteld. Dat leidt tot braakliggende terreinen, leegstaande koopwoningen en verloederde flats die toch maar niet worden gesloopt.

Het doel van de sloop- en nieuwbouwplannen is om woonwijken op te knappen en gemengder te maken. In de vier grote steden wordt vaak besloten om nieuwe koopwoningen dan maar te verhuren. Voor de leegstaande panden worden creatieve oplossingen gevonden. In een flat in de Nierkerkstraat in Amsterdam Osdorp gaat de gemeente buitenlandse studenten en docenten huisvesten. Het braakliggende Confuciusveld te Geuzenveld-Slotermeer is voorzien van moestuinbakken.

Wilfred Hoogerbrug, conceptontwikkelaar van projectontwikkelaar Era Contour, waarschuwt dat duurdere woningen niet meteen uit de plannen geschrapt moeten worden. Als voor nieuwbouw van te goedkope woningen wordt gekozen, dan wordt de wijk er nog minder gevarieerd door. Dezelfde doelgroep gaat er wonen, zodat er alleen wat stenen zijn vervangen.

Gebaseerd op: de Volkskrant