Nieuwbouw

Slimme Duitser blij met kant-en-klare woning uit Polen

Goedkope bouwvakkers uit Polen zijn er in Duitsland al genoeg. De nieuwste trend is een kant-en-klaar huis, compleet voorgemonteerd op een Poolse scheepswerf, op een vrachtwagen geladen en binnen een paar uur in Duitsland in elkaar gezet.

Op het eerste gezicht is Hönow een doodnormaal forensenplaatsje aan de oostrand van Berlijn. Keurige woonhuizen met rode dakpannen en voortuintjes. Toch is er met één huis iets bijzonders aan de hand: het is op een Poolse scheepswerf gebouwd, in vijf afzonderlijke modules op vrachtwagens gezet en onder politiebegeleiding de Duitse grens overgereden. Een kraan hees het huis op op zijn plek.

“Binnen 6,5 uur was het af. Met alles erop en eraan”, zegt de eigenaar Knut Zimmermann (42), één van de eerste Duitsers met een kant-en-klaar huis. “De tegels, het behang en de badkamer, alles zat op zijn plaats”, verbaast hij zich nog steeds.

Zelf hoefde Zimmermann alleen nog de keuken te plaatsen en de tuin op zijn nieuw verworven stukje grond in te richten. “Dan doe ik tenminste ook nog iets”, grinnikt de trotse bewoner.

De vrijstaande woning met een oppervlakte van 122 vierkante meter mag misschien geen architectonisch hoogstandje zijn, Zimmermann heeft wel degelijk zelf invloed kunnen uitoefenen op de indeling van de ruimten, in samenwerking met de Poolse architect.

Zelf een huis bouwen, was altijd al een droom van de geboren Berlijner. “Ik ben opgegroeid in de Plattenbau in de DDR, op zich prima, maar een echt huis is toch wat anders. Eigenlijk wilde ik een huis op de conventionele manier laten metselen, maar mijn hypotheekadviseur kwam toen met dit idee op de proppen. Het is al met al iets goedkoper dan een gemetseld huis omdat het schilderwerk al was gedaan. Per saldo hebben we door deze manier van bouwen dus flink bespaard.”

Belangrijker vindt Zimmermann echter het tijdvoordeel. “Eind september hadden we financiering rond, in november de bouwvergunning, op 1 april werd de fundering gelegd. In de tussentijd zijn we nog naar Polen geweest om te zien hoe de montage vorderde en op 1 mei stond het huis op zijn plaats. In de tien dagen dat Poolse bouwvakkers bezig waren met de afwerking was het droog, zodat het huis niet te lijden heeft gehad onder weersinvloeden. Kom daar maar eens om bij een traditionele nieuwbouwwoning.”

De firma Heimat-Haus is de leverancier van het kant-en-klaar huis. Het bedrijf levert standaard huizen met een woonoppervlakte van 90 tot 160 vierkante meter. “Maar groter kan ook”, zegt directeur R. Lange, die het idee voor deze manier van bouwen kopieerde uit de Verenigde Staten. “Daar gebeurt het al jaren. Het komt zelfs voor dat mensen hun woning meenemen als ze van de ene naar de andere staat verhuizen.”

De belangrijkste reden dat Lange de huizen in Polen laat bouwen, vormen de arbeidskosten. “Die zijn vele malen lager dan in Duitsland. Staal, dakpannen en stucwerk is weer wel van eigen bodem.” Kwaliteit is gegarandeerd, want een deel van de Poolse bouwvakkers is afkomstig uit de scheepsbouw. “Daar is alles millimeterwerk.” Mocht er toch wat mis zijn, dan biedt het bedrijf vijf jaar garantie.

Na de publiciteit rond de eerste twee ‘Poolse huizen’, loopt het storm met de bestellingen. Lange: “Als we genoeg capaciteit hadden, zouden we de komende tijd zeker tweehonderd woningen kunnen neerzetten.”

De woning is opgebouwd uit een staalconstructie, gecombineerd met brandwerende en ecologisch verantwoorde Fermacell gipsvezelplaten. Voor de deuren is massief hout gebruikt, voor de vloeren laminaat.

Elke afzonderlijke module weegt 15 ton. Belangrijke kostenfactor zijn dan ook de transportkosten, die tussen de 8.000 en 30.000 euro bedragen. Bovendien is voor het transport politiebegeleiding nodig.

Of Zimmermann niet bang is dat een huis dat op zo’n aparte manier is gebouwd, later moeilijker te verkopen is? De trotse bezitter, kijkt alsof hij water ziet branden. “Verkopen? Ben je gek, ik ga hier nooit meer weg!’’