Nieuwbouw

Slecht weer levert vertragingen op in de bouw

Slecht weer levert vertragingen op in de bouw
De situatie in de Westhoek liegt er niet om. De voorbije weken heeft het niet alleen daar, maar overal in Vlaanderen goed geregend. En dat heeft ook gevolgen voor de bouwsector. “Nagenoeg al onze bouwbedrijven die buiten werken, denk aan ruwbouwwerkers of dakwerkers, ondervinden last van het natte weer”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

De gevolgen zijn dan ook niet min. Bepaalde werken kunnen gewoonweg niet gebeuren of het is extra moeilijk werken, zaakvoerders moeten hun planning constant aanpassen of moeten hun werknemers werkloos thuis zetten. “Ruim 6 op 10 bouwbedrijven zegt dat er meer weerverlet is dan gewoonlijk in deze periode van het jaar”, aldus Waeytens.

“De werven lopen vertraging op. Gemiddeld nu al 2 weken. Als dit weer aanhoudt, voorziet 7 op 10 extra of andere problemen”. Jammer genoeg lijkt de voorspelling in die richting te gaan. Ook de komende weken beloven nat en winderig herfstweer. “Niet goed voor de cijfers”, zucht Waeytens. “Minder werk, betekent minder inkomsten. Bovendien moeten onze bedrijven extra maatregelen nemen bij dit weer. Denk aan het extra oppompen van water, extra versteviging of beveiliging. Wat natuurlijk ook extra kosten met zich brengt”. Bouwunie vraagt klanten om begrip te hebben voor de situatie.

Dat laatste blijkt nodig. Ruim een derde van de ondervraagden heeft te maken met ontevreden klanten die de vertraging met lede ogen aanzien. Bouwunie benadrukt dat de bouw natuurlijk één en ander gewend is als het over het weer gaat. “De bouw is heel flexibel en past zich makkelijk aan. Ze proberen nu, als dat kan, zoveel mogelijk binnenwerken te doen. En van zodra het kan, zetten onze mensen alles op alles om de vertraging in te halen.”

Ook interessant