Bedrijfsnieuws

Slagen bod op Volker Wessels onzeker

Het plan van ondernemer Dik Wessels om bouwbedrijf Volker Wessels Stevin van de beurs te halen, dreigt te mislukken. Wessels kan de bouwer van de beurs af halen, als hij 95% van de aandelen in handen heeft. Tot nu toe blijft de teller evenwel steken op 80,1%.

Dat schrijft De Financiële Telegraaf woensdag. De aanmeldingstermijn is inmiddels verstreken. Een maand geleden deed de Twentse ondernemer een bod van € 21 plus dividend per aandeel Volker Wessels. Inmiddels is dividend betaald en bedraagt het bod € 19,65.

Een aantal aandeelhouders zou ontevreden zijn over de hoogte van het bod. Volgens de Vereniging van Effectenbezitters zitten daaronder enkele buitenlandse beleggers. Om toch de gewenste 95% te krijgen, kan Wessels zijn bod verlengen. Gisteren was officieel de laatste dag dat dat kon.

Wessels zal er volgens analisten alles aan gelegen zijn het bouwconcern in te lijven. In de week voordat de dividendbetaling plaatsvond kocht hij 5,4 miljoen aandelen Volker Wessels op de beurs. Dat is zo´n 13% van het totale aandelenkapitaal. Daarbij werden prijzen betaald die lagen tussen € 20,70 en € 20,86. „Hij zal het bod dus zeker gestand doen”, verwachten analisten. „Ook als hij geen 95% van de aandelen heeft.”

Voor gestanddoening bij een percentage dat lager ligt dan 95% is evenwel toestemming nodig van de raad van bestuur van Volker Wessels Stevin. Het zal volgens analisten geen enkel probleem zijn voor Wessels om die toestemming te krijgen. Uiterlijk morgen moet daar duidelijkheid over komen.

Een hoger bod zit er niet in, zo wordt verwacht. „Wessels is een koopman. Hij zal het bod echt niet zomaar verhogen. Dat is een laatste middel.” Van de beurs halen wordt een moeilijker verhaal. De niet verkopende aandeelhouders moeten akkoord gaan met het plan om het fonds van het Damrak te laten verdwijnen.

Beleggers die hun aandelen Volker Wessels Stevin willen behouden, zullen naar verwachting willen vasthouden aan de beursnotering, al zal de handel in aandelen Volker Wessels sterk teruglopen met een grootaandeelhouder die meer dan 80% in handen heeft.

Volgens geruchten behoort, naast enkele buitenlandse aandeelhouders, ook ING Groep tot de beleggers die hun stukken niet heeft aangemeld. Een woordvoerder van ING Groep wilde daar gisteren echter niet op ingaan.

In de financiële wereld is men verbaasd over de mogelijke weerstand van de bankverzekeraar. „Als dit waar is, is het saillant, want ING Groep is als adviseur van de familie Wessels verbonden aan de transactie.”

Om het bod alsnog te doen slagen, is de afgelopen dagen driftig overlegd tussen de familie Wessels aan de ene kant en vertegenwoordigers van aandeelhouders in Volker Wessels aan de andere kant.

Naar de reden van het niet aanmelden van de aandelen kan slechts worden gegist. „Het is een spel dat de aandeelhouders spelen”, beweren analisten. „Want wij vindende prijs van € 19,65 per aandeel geen slechte.” In negen van de tien gevallen dat een bod wordt verlengd, worden gebruikelijk veel beleggers over de streep getrokken.”

In de financiële wereld wordt tegelijkertijd gewaarschuwd voor de grote onzekerheden die samenhangen met een belegging in een bouwbedrijf. „Er hangen donkere wolken boven de sector”, aldus een analist „Er is enorme onzekerheid ten aanzien van de boetes die samenhangen met bouwfraude. De tot nu toe aangekondigde boetes zijn gigantisch hoog.”
Build for Life