Bedrijfsnieuws

Silka opleiding geeft bouwvakkers extra kansen op de arbeidsmarkt

Xella, wereldwijd toonaangevend producent van cellenbeton en kalkzandsteen, organiseert met de steun van het Fonds voor de Vakopleiding in de Bouwnijverheid opleidingen voor vakmensen voor het bouwen met SILKA kalkzandsteen. Hiermee speelt Xella in op de groeiende vraag naar goed opgeleide vakmensen en vergroot het bedrijf de kansen van werkzoekenden naar een gepaste job in de bouwsector.

Het Silka bouwsysteem kent een groeiend succes in de sector van projectbouw. Bouwen met Silka-elementen is immers het snelste bouwsysteem op de markt. Bovendien beschikt dit duurzaam en milieuvriendelijk materiaal over optimale akoestische en thermische eigenschappen. Vanuit de aannemerswereld is er als gevolg een groeiende vraag naar geschoolde bouwvakkers voor het plaatsen en het verlijmen van kalkzandsteenblokken. Silka elementen zijn massieve kalkzandsteenblokken van groot formaat. Door hun zwaar gewicht worden ze geplaatst met een stelkraan en het verlijmen van de blokken gebeurt met speciale lijmbakken. Het Silka-bouwsysteem vereist dus een specifieke kennis en vaardigheid.

De opleiding maakt bouwvakkers vertrouwd met alle onderdelen van het bouwproces: van het voorbereidend werk op de werf, over de bediening van de stelkranen tot het aanmaken van lijm en het gebruik van lijmbakken en lijmscheppen. Met kennis van zaken kunnen de bouwvakkers tenslotte zelf een kalkzandsteenmuur optrekken.

Met deze opleidingen verzekert Xella de doorstroom van werkzoekenden naar een gepaste job in de bouwsector. Het Fonds voor de Vakopleiding in de Bouwnijverheid motiveert bouwvakkers om deze opleiding te volgen via verschillende premies.

De eerste opleiding werd eind januari 2011 met succes georganiseerd in Neder-over-Heembeek. De opleiding zal in de toekomst nog herhaald worden en op vraag van de aannemer kunnen bouwvakkers op de werf een opleiding krijgen.

“ Dankzij de Silka opleidingen zullen steeds meer bouwvakkers als echte vakmensen aan de slag kunnen. Het bouwen met kalkzandsteen als duurzaam en milieuvriendelijk materiaal zal op die manier steeds meer worden toegepast. Met de Silka opleidingen benadrukt Xella nogmaals haar continu streven naar vernieuwende, duurzame en milieuvriendelijke bouwtechnieken voor de toekomst”, aldus Nicole Wuyts, Marketing Manager Xella.
Build for Life