Verbouwen

Sigarenfabriek Ritmeester wordt herontwikkeld

De sigarenfabriek van Ritmeester in Veenendaal wordt herontwikkeld. Het complex - een gemeentelijk monument - is vanaf 1913 in fases gebouwd en bood kort voor de oorlog werk aan 1700 werknemers. In Het totale terrein, dat ligt tussen het station en het centrum, beslaat circa 16.300 m2 en het totale programma zal circa 19.000 m2 bvo bevatten. In de laatste twee decennia is de productie van sigaren volledig afgebouwd en in2007 sloot de fabriek definitief de deuren.

Het ‘Ritmeesterkwartier’ zal na oplevering plaats bieden aan een veelvoud van functies, zoals wonen (startersappartementen en lofts), commerciële en creatieve dienstverlening, leisure en welness, kinderdagopvang, grand café, diverse culturele en maatschappelijke functies en een ondergrondse parkeergelegenheid. De oorspronkelijke fabriekskantoren en bedrijfsruimten aan de Kerkewijk worden gerestaureerd en heringericht ten behoeve van kantoren van commerciële dienstverleners en creatieve bedrijvigheid.

Stichts Beheer van 1952 te Veenendaal treedt in het project op als vertegenwoordiger van Ritmeester Cigars en als projectontwikkelaar. Ritmeesterkwartier Architecten is voor dit project een gelegenheidssamenwerking tussen A12 Architecten en Huibers & Jarring Architecten.
Naar verwachting kan eind 2011 begonnen worden met de uitvoering van het project.