Algemeen

Shanghai investeert in terminal in Zeebrugge

SIPG, de uitbater van de Chinese haven van Shanghai, koopt een belang van 40% in de containerterminal van APM in Zeebrugge. Het havenbestuur van Zeebrugge hoopt op een uitbreiding van het verkeer met China. De deal komt niet onverwacht, maar de Chinese groep aarzelde lange tijd tussen Zeebrugge en een haven in Italië.

Shanghai International Ports Group SIPG zal nu een belang van 40% nemen in de uiterst moderne containerterminal APM in Zeebrugge. Die is pas onlangs geopend. APM is een onderdeel van het Deense Maersk Moller, de grootste zeevaartgroep ter wereld met belangen in rederijen, transport en havens. Het havenbestuur van Zeebrugge is erg tevreden over de deal en hoopt dat Zeebrugge nu een draaischijf wordt voor de Chinese handel met Europa. Zeebrugge is de zesde containerhaven in Europa.

Hoeveel SIPG betaalt, is niet bekend. Het is wel de eerste keer dat een Chinese groep zich inkoopt in een buitenlandse haven. SIPG overweegt ook nog belangen in onder meer Noord-Amerika, Europa en elders te nemen.
Build for Life