Sfeer creëren met vinyltegelvloeren van gelaserd hout

29 mei 2018 Bron: RCA
Sfeer creëren met vinyltegelvloeren van gelaserd hout
De uitbaters van het nieuwe Guama Arépa Café in het Noord-Franse Rijsel wilden een specifieke stijl voor hun eetcafé met Venezolaanse gerechten: een warme, kosmopolitische look & feel moet de bezoekers onderdompelen in Zuid-Amerikaanse sferen. De keuze voor vinylvloeren van Moduleo droeg bij tot die sfeerschepping.

Guama Arépa Café is een eetcafé, pal in het centrum van Rijsel. Het ontwerp van de zaak is van de hand van interieurarchitectenbureau Idesign it, in opdracht van Integral Interiors. Op de menukaart zijn vooral Venezolaanse streetfoodgerechten terug te vinden. Het wereldkeukengevoel diende dan ook in het concept en het interieur van de zaak teruggevonden te worden. “Het eetcafé moest een kosmopolitische, gemoedelijke sfeer uitdragen”, aldus Valerie Sonneville van Idesign it.

Urban jungle

Sonneville: “De zaak moest een soort botanische, urban jungle worden. Daarom werkten we met verschillende tinten groen en frisse kleurtjes. Het meubilair is gemaakt uit verweerd hout en leder, en is steevast voorzien van een streepje vintage. Daarnaast werkten we hoofdzakelijk met natuurlijke materialen, zoals riet en hout, in tropische kleuren.”

Sfeer creëren met vinyltegelvloeren van gelaserd hout

Vinyltegelvloer

Om de juiste uitstraling te bekomen, speelt natuurlijk ook de vloerkeuze een belangrijke rol. Het bestaande tapijt in het huurpand werd verwijderd, en in de plaats kwam een vinyltegelvloer. “Een vinylvloer met houtlook is goedkoper dan echt parket. Hierdoor konden we een mooie tropische houtlook aanbieden, die binnen het budget past”, zo verklaart Sonneville de keuze. “Bovendien is zo’n vinyltegelvloer snel en eenvoudig te plaatsen, en meteen beloopbaar. Een belangrijk voordeel ten opzichte van een gietvloer.”

Ze kozen voor vinylvloeren van Moduleo: Moduleo Impress Shades, bestaande uit een lichtere en een donkere variant. De types verschillen qua kleur en uitstraling omdat de boven-en benedenverdieping elk van een karakteriserende sfeer voorzien moesten worden. Sonneville: “Met een andere vloer kan je op heel doeltreffende wijze een andere sfeer creëren. Op het gelijkvloers is het bargedeelte. Hier heerst een avondsfeer, en dus kwamen donkere kleuren hier goed van pas.”

Donker tropisch hout

De vloer op de benedenverdieping bestaat dus uit donker tropisch hout met een voelbare structuur en hyperrealistisch reliëf. Een visueel aantrekkelijk lijnenspel verbindt een complex patchwork van rigide ribbels. “Deze vloer past perfect in de sfeer van de bar. We hebben dit ontwerp ook doorgetrokken naar de bar en de wand met schuifdeur naar de toiletten. Dit alles vormt een leuk en origineel geheel.”

Frissere dagsfeer

Het loungegedeelte op de tussenverdieping en de open keuken hadden andere vereisten. Daarom kozen ze hier voor de lichtere variant van Moduleo Impress Shades. “Het resultaat is een frissere sfeer die meer het gevoel van overdag overdraagt. De lichtere kleur moet het licht van de koepels naar binnen trekken”, aldus Sonneville.

Sfeer creëren met vinyltegelvloeren van gelaserd hout

Zigzagpatroon

Niet alleen de kleur van de tegels speelt een belangrijke rol in sfeerschepping, ook de structuur. “Shades zorgt voor een effect van gelaserd hout. Door het zigzagpatroon van deze tegel verkrijgen we optisch een leuk en speels effect. Het doorbreekt de ruimte en contrasteert op die manier leuk met alle andere volumes”, besluit Sonneville.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo