Algemeen

Seniorenstad beperkt haalbaar in Nederland

Voor een seniorenstad zoals het Amerikaanse SunCity lijkt in Nederland geen plaats, maar voor kleinschaliger pogingen zijn wel enkele gemeenten te porren.

Veilig en verzorgd wonen met gelijkgestemden, is in het kort de omschrijving van een aparte stad voor 55-plussers. Dat bleek gisterochtend tijdens de BouwRai op het SEV-seminar ‘Seniorenstad, droom of waan’.

Een stad met veel groen, rijk aan sociale contacten en uiteraard eigen zorgvoorzieningen. Inbo Adviseurs Ruimte & Vastgoed studeert in opdracht van de SEV, AM, BAM, Heijmans en ING op het thema seniorenstad. Volgens ir. A. Sievers van Inbo tonen diverse gemeentebestuurderen hun belangstelling voor het idee en is er zelfs al een gemeente die zegt een locatie te hebben voor 1500 woningen. Nog niet de vele duizenden woningen van SunCity, maar wel een stap in de richting.
Uit verkennend onderzoek blijkt, dat zo’n seniorenstad de meeste kans maakt in de nabijheid van een van de grote steden. Ook lijkt het erop, dat kleinschaligheid meer aanspreekt. Meer dan enkele honderden woningen bij elkaar wordt al problematisch gevonden. Toch is dat zo’n beetje het minimumniveau waarop culturele, recreatieve en zorgvoorzieningen, sportaccommadaties en dergelijke nog betaalbaar blijven. Bij een voorzichtige ‘consumentgerichte’ zorgpoging in een nieuwbouwwijk in Almere wordt dat probleem opgelost, door ook de rest van de buurt toegang te geven tot de voorzieningen.
De reacties op de vraag of er een Nederlands SunCity moet komen, zijn zeer divers: van “liever vandaag dan morgen” tot “nooit van mijn leven ga ik daar wonen”. Te veel leunen op het Amerikaanse voorbeeld past niet in de Europese denkwijze, waar de senior het liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijft wonen en meestal pas in de laatste levensjaren echt behoefte heeft aan intensieve zorg. Zo’n stad met enkel oudere bewoners wordt veel te eenzijdig gevonden.

Veluwezoom
Nederland heeft betere voorbeelden, aldus M.J. van Oosterom van het directoraat-generaal Wonen: “Op de Veluwezoom liggen heel wat dorpen die op Seniorenstad lijken. Neem een stadje als Renkum. Dat is middelvergrijsd, maar heeft daarmee nauwelijks problemen. De samenleving blijkt zich daar goed aan te passen aan de situatie.” Volgens Van Oosterom zal het ministerie van VROM de plannen voor een Seniorenstad noch dwarsbomen noch stimuleren, maar ze geheel aan de markt overlaten. Het mooiste antwoord op de vraag Seniorenstad: Droom of waan, kwam van een seminardeelnemer: “In Amerikaanse ogen is heel Nederland een soort SunCity.”
Build for Life