Algemeen

Schuimbeton in stadskantoor moet verwijderd

“Het heeft een te hoog gehalte aan chloride en er zitten vissen en andere diertjes in”, zegt projectmanager P. Klaassen.

Het het schuimbeton, waarmee de vloeren van het stadskantoor in Middelburg zijn aangevuld heeft een te hoog gehalte aan chloride en er zitten vis en andere diertjes in. De onderaannemer heeft water uit het Kanaal door Walcheren gebruikt.

“In het bestek stond: leidingwater”, aldus projectmanager P. Klaassen van BBN Adviseurs uit Rotterdam. “Het risico op schade aan de verzinkte plaatstalen luchtkanalen in het schuimbeton lijkt behoorlijk groot. Het organische materiaal kan bovendien gaan stinken.” Voor Klaassen is het dan ook een uitgemaakte zaak dat het schuimbeton moet worden verwijderd. Volgens hem hoeft de bouw van het stadskantoor daardoor geen ernstige vertraging op te lopen, zoals de gemeenteraad van Middelburg vreest. “Herstel is geen probleem. We kunnen niet verder met de vloeren en moeten de afbouw omkeren, maar dat is goed te doen”, aldus de projectmanager.
In het stadskantoor worden Wing-systeemvloeren van Betonson toegepast. “De leidingen voor koeling en een deel van de verwarming liggen onderin de Wing-vloer, die voldoende dekking heeft. De vloer kan open blijven of worden aangevuld. Het probleem is dat hier luchtbehandelingskanalen zijn opgenomen in een aanvulling met schuimbeton”, aldus een woordvoerder van BetonSon.
Het is overigens niet ongebruikelijk dat schuimbeton wordt vervaardigd met brak water. “Het hardt wat verder uit. We halen ook wel water uit het IJ”, aldus een woordvoerder van Cobeton uit Utrecht. “Als er maar geen wapening in zit, want schuimbeton biedt geen bescherming tegen roestvorming.” En geen plaatstalen luchtkanalen, blijkt uit het voorval in Middelburg.
Build for Life