Nieuwbouw

Schots parlementsgebouw tien keer duurder dan begroot

De definitieve kosten voor de bouw van het Schotse parlementsgebouw zijn deze week bekendgemaakt. Het controversiële ontwerp van de architecten EMBT (wijlen Enric Miralles) en RMJM heeft uiteindelijk 414 miljoen pond gekost. Dat bedrag is 16 miljoen lager dan verwacht, maar nog altijd het tienvoudige van het oorspronkelijke budget.

De aannemers die al enige tijd onder vuur lagen, worden niet vervolgd. De Scottish Parliamentary Corporate Body, die onderzoek deed naar de gang van zaken rond het project, heeft besloten geen juridische actie te ondernemen.

De bouw van het project in Edinburgh werd voortdurend geplaagd door vertragingen en kostenoverschrijdingen. De opening in september 2004 was drie jaar later dan aanvankelijk gepland.

Een onderzoek (kosten: 1 miljoen pond) door Lord Fraser wees uit dat geen van de partijen uiteindelijk als schuldige is aan te wijzen. Wel wordt nog gekeken wie moet opdraaien voor de kosten van het instorten van een deel van het plafond vorig jaar.

De belangrijkste aannemers en adviseurs van het project waren EMBT/RMJM, Bovis Lend Lease, Davis Langdon, RMJM Services en Arup. In 2005 werd het gebouw onderscheiden met de RIBA Stirling Prize.

Zie ook de special over dit megaproject op Bouw & Wonen, klik hier