Scholen van Morgen levert 100e school op

  BE   12 december 2016 Bron: AG Real Estate
Scholen van Morgen levert 100e school op
Met het splinternieuwe gebouw voor basisschool De Horizon in Zwevezele levert AG Real Estate afgelopen zaterdag het 100e schoolbouwproject op in het kader van het ambitieuze bouwprogramma Scholen van Morgen. De allereerste Scholen van Morgen-werf werd opgestart in februari 2013. Nog geen 4 jaar later zijn er 100 scholen klaar voor gebruik. De twee pilootprojecten niet meegerekend, zal AG Real Estate zelfs meer dan 100 scholen bouwen op minder dan 3 jaar tijd. Daarmee maakt AG Real Estate, die als afgevaardigd bouwheer verantwoordelijk is voor de uitvoering van het Scholen van Morgen-programma, de bijzonder korte bouwtermijnen waar. Naast de 100 opgeleverde projecten, zijn er nog 58 Scholen van Morgen in bouw en 24 in ontwerpfase.

Een krachtig antwoord op een nijpende problematiek

Ook na Scholen van Morgen zal de wachtlijst voor scholenbouw nog bijzonder lang zijn. Toch is dit een zeer krachtig signaal. Met veel goede wil van alle partijen is het mogelijk om op relatief korte termijn heel wat nieuwe schoolinfrastructuur te realiseren. Na een moeizame voorbereiding en aanbesteding, ging de inhaaloperatie Scholen van Morgen pas in 2011 effectief van start. Na 2 tot 3 jaar ontwerpen kon de bouwfase voor de meeste projecten aanvatten. Momenteel zijn er 100 Scholen van Morgen opgeleverd, zijn er nog 58 projecten in bouw en 24 in ontwerpfase.

Philippe Monserez, Programmadirecteur van Scholen van Morgen bij AG Real Estate: “Vandaag zien we dat de programmatorische aanpak, vakkennis en gedrevenheid van AG Real Estate ten volle rendeert. Elk project doorloopt een eigen en uniek ontwerp- en bouwtraject, maar binnen een door ons zeer strak geregisseerd kader. Dat is ook de enige manier om op zo’n korte tijdsspanne 100 kwalitatief hoogstaande schoolinfrastructuurprojecten te bouwen zonder noemenswaardige budgettaire ontsporingen.”

Minister van Onderwijs Hilde Crevits beaamt: “Het is vooral de aanbestedingsprocedure voor het ganse programma die zeer lang heeft geduurd. Eens de projecten in de markt gezet werden, kon er aan een heel hoog tempo gebouwd worden. De strakke deadlines worden systematisch gehaald. Het gedreven en punctuele programma- en projectmanagement door AG Real Estate is een sterk punt van Scholen van Morgen.”

Scholen van morgen

Basisschool De Horizon in Zwevezele is de 100e School van Morgen

Na een bouwfase van 14 maanden wordt vandaag basisschool De Horizon opgeleverd als 100e School van Morgen. Met een gebouwoppervlakte van 899 m2 is dit een van de kleinste projecten binnen Scholen van Morgen. Er werden 4 kleuterklassen met bijbehorend sanitair, een refter en een polyvalente ruimte gerealiseerd. Pedagogisch directeur van De Horizon Martine Christiaens is bijzonder tevreden: “Door deze schitterende nieuwbouw voel ik me samen met mijn team en al mijn kleuters 100 jaar vooruit gekatapulteerd. Dankzij de spiraalvorm en beschutte patio vormt de nieuwbouw een cocon waarin de kleuters zich veilig en geborgen voelen. De prachtige kleuren in de klassen dragen bij tot een warme, gezellige sfeer. Een akoestisch weldoordacht ontwerp zorgt voor een prettiger leefklimaat. En de digitale technologie in de kleuterklassen prikkelt de leerkrachten om de digitale uitdaging in het onderwijs aan te gaan en te groeien naar de toekomst.”

Met nog 3 andere projecten binnen Scholen van Morgen is Lieven Verkest, als coördinerend directeur van de overkoepelende inrichtende macht Driespan, goed geplaatst om te oordelen over de aanpak van Scholen van Morgen: “Uiteraard heb je als inrichtende macht minder zelf in handen dan wanneer je zelf als bouwheer optreedt. Maar toch was er heel veel inspraak en betrokkenheid op de bouwprojecten. Als school voelen wij ons echt wel au sérieux genomen tijdens de ontwerp- en bouwfase. Ook de sfeer was steeds aangenaam en constructief waardoor we kunnen spreken van een participatief traject. De voordelen van bouwen met Scholen van Morgen zijn duidelijk: weinig administratief werk voor inrichtende macht, zeer snelle uitvoeringstermijn, 30 jaar onderhoud inbegrepen, en de kans om ook voor kleinere projecten samen te werken met grotere en krachtige architectenbureaus en aannemers.”

Scholen van morgen

Nog 58 projecten in bouwfase en 24 in ontwerpfase

De 100 opgeleverde scholen zijn goed voor zo’n 330.000 m2 gebouwoppervlakte en bedienen meer dan 68.000 leerlingen. Toch is het nog ‘maar’ 55% van het ganse programma. Er zijn nog 58 andere projecten in bouw, waarvan de meerderheid nog voor half 2017 opgeleverd zal worden. Dit jaar werden ook nog 17 extra bouwprojecten aan het programma toegevoegd dankzij de financiële ruimte die de btw-verlaging op scholenbouw creëerde. Het zijn deze 17 projecten, plus nog 7 andere die om zeer uiteenlopende redenen vertraging opliepen, die nog in ontwerpfase zijn.

In februari 2017 zullen er 120 projecten, variërend in grootte van 900 tot 27.000 m2, volledig afgewerkt zijn op slechts 3 jaar tijd. Wanneer alle bouwprojecten achter de rug zijn, zal AG Real Estate in het kader van Scholen van Morgen 182 unieke schoolbouwprojecten opgeleverd hebben. Goed voor 710.000 m2 gebouwoppervlakte en 600.000 m2 omgevingswerken, waar meer dan 133.000 leerlingen van kunnen genieten. Dat maakt van Scholen van Morgen het grootste sociale infrastructuurproject van Europa.

Scholen van morgen

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo