Arch School Awards voor de derde keer uitgereikt

  BE   16 maart 2016 Bron: Bouw & Wonen
Arch School Awards voor de derde keer uitgereikt
Markant architecten
Op donderdag 10 maart 2016 werden voor de derde keer de ‘Arch School Awards’ uitgereikt aan architecten(teams) die zich tussen juni 2013 en 2015 onderscheiden hebben op het vlak van scholenbouw. Dat deze 2-jaarlijkse architectuurwedstrijd inmiddels een vaste stek in nationale ‘competities’ heeft veroverd en steeds meer uitstraling geniet, verklaart waarom de organisatie voor deze editie driesterrenrestaurant ‘Hertog Jan’ koos als locatie voor de officiële uitreiking. Exact 100 persoonlijk uitgenodigde architecten tekenden present en genoten van een boeiend en bijzonder geslaagd evenement.

Gastsprekers van dienst waren Rita Agneessens (CEO Buro II & ArchI+I), Philippe Monserez (Programmadirecteur Scholen van Morgen / AG Real Estate CopiD) en Elke Decruynaere (Schepen van Onderwijs Stad Gent). Het slotakkoord werd door organisator Erwin Ooghe verzorgd. VRT nieuwsanker Hanne Decoutere stond in voor een stijlvolle en vlekkeloze presentatie (foto Hanne) en culinair architect Gert De Mangeleer maakte achteraf dit B2B-event compleet.

De winnaars in de drie verschillende categorieën ontvingen van de organisator ieder een geldprijs van 3.000 €. De 7-koppige jury bestond deze keer uit voorzitter Herman Jult (Buro II & ArchI+I), bijgestaan door de andere juryleden Kati Lamens (NAV), Sylvie Bruyninckx (BVA), Greet Paulissen (Agion), Sara Loonbeek (GO!), Filip Canfyn (Katholiek Onderwijs Vlaanderen) en Philippe Monserez (Scholen van Morgen).

CATEGORIE 1 : “NIEUWBOUW”

ATELIER D’ARCHITECTURE MATHEN - project ‘Sainte-Marie’ in Rèves.
Opdrachtgever : Fraternelle Sainte-Marie.

Motivatie van de jury: “Eenvoudige maar doordachte architectuur met heel veel zin voor rationaliteit. Vertrekkend vanuit zijn functie en met oog voor detail. Veel aandacht voor de integratie in zijn omgeving en de relatie tot deze omgeving. De transparantie en de betrokkenheid met zicht op het groen maken het geheel inspirerend. Dit architecturaal concept leidt tot een uitzonderlijk lage bouwkost. Compact gebouw, goed energetisch concept, duurzaamheid oké en aandacht voor een goeie luchtkwaliteit.”

CATEGORIE 2 : “RENOVATIE/UITBREIDING”

ARCHITECTEN GROEP III - project ‘Basisschool De Horizon’ in Koolskamp.
Opdrachtgever : DBFM Scholen van Morgen & Scholengroep Arkorum vzw.

Motivatie van de jury: “Dat dit project kon verwezenlijkt worden binnen DBFM is een echt mirakel. En in een godvergeten gat als Koolskamp ! Deze realisatie zorgt voor een dorpse revival. Het gaat hier niet enkel over een geslaagde herwaarding van de school, maar ook om een herwaarding van de omgeving. Verzorgde, speelse architectuur. De afwisseling van het monolitisch geheel met de transparante delen, zorgt voor een omgeving op maat van het kind. Ook een geslaagde integratie van groen, moestuin, compost en groen dak.”

CATEGORIE 3 : “TOEKOMSTIG PROJECT”

MARKANT ARCHITECTEN - project ‘Don Bosco Hoboken’ in Hoboken (zie foto). Opdrachtgever : vzw Don Bosco Onderwijscentrum.

Motivatie van de jury: “Heritage. Architectuur die door zijn industrieel karakter verwijst naar zijn specifieke functie. Maar op een hedendaagse wijze toegepast én aansluitend op de omgeving. Eenvoud en respect voor de bestaande architectuur van de site. Alsof het er altijd bijhoorde en toch authentiek vernieuwend. Past in masterplan voor de hele site nieuwbouw op aangekocht terrein.”

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo