Algemeen

Schilders drogen verf met straling

Stralingsdrogen blijkt na onderzoek een kansrijk concept en binnenkort vinden de eerste praktijkproeven plaats.

De hele schildersketen heeft de handen ineengeslagen. Na een jaar onderzoek blijkt stralingsdrogen een kansrijk concept. Binnenkort vinden de eerste praktijkproeven plaats. Over een jaar of twee moeten de leveranciers het concept overnemen en verder ontwikkelen. Over vijf jaar komen aangepaste verven en betaalbare stralingsapparatuur op de markt.
Dat verwacht drs. A. C. Winkelaar, technisch secretaris van de Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten (VVVF) uit Leiden. Hoewel hij er in het begin sceptisch tegenover stond, heeft hij zich door ing. G. Jonkers, projectleider van het team innovatie en onderzoek van het Hoofdbedrijfschap Afbouw en Onderhoud (HAO) in het Zuid-Hollandse Rijswijk, laten overtuigen. Hij is inmiddels een vurig pleitbezorger voor het drogen van verf in de bouw met mobiele stralingsapparatuur.
“In de industrie werkt men al lang met stralingsdroging, in de grafische industrie een jaar of tien, in de autoschadebedrijven een jaar of vijf en anderhalf jaar geleden is een deurenfabriek in Friesland ook begonnen”, somt Winkelaar op.

Niet schadelijk
Hij heeft het dan over drogen van speciale verven met ultraviolette straling en/of infrarode straling. Voor het mobiel drogen van schilderswerk wordt gedacht aan een combinatie van ultraviolet met een golflengte van ongeveer 400 nanometer en infrarood met een golflengte van circa 1000 nanometer. Dat zijn stralingsfrequenties die niet schadelijk zijn voor de gezondheid, stelt Winkelaar. Hij baseert dat op onderzoek van de universiteit van Krefeld in Duitsland, in opdracht van het European Center for Coatings and Surface Technology (ECCS).

Geldschieter
Bij het project zijn klinkende namen betrokken. Senter, VVVF, HAO, SHR Houtresearch, ECCS en negen geldschieters werken samen. De sponsors van het project ‘Decorad’ zijn Akzo Nobel, Drywood Coatings, Hasco Lakfabrieken, IGM-Resins, Neoresins, Philips Lighting, Remmers Bouwchemie, Sigma Kalon en Van Wijhe Verf. Zij staan de projectgroep niet alleen met geld bij (een budget van 265.000 euro), maar ook met kennis en ervaring.
Winkelaar legt uit dat de moderne schilder werkt met watergedragen verf, een dispersie van zeer kleine bolletjes acrylaat. Die bolletjes moeten versmelten tot een dekkende film. Dat gebeurt tot nu toe met hulpstoffen, maar het zou ook kunnen met een foto-initiator, een versneller die onder invloed van licht werkt. “Een bepaalde hoeveelheid licht van een bepaalde golflengte maakt de initiator actief”, vult Jonkers aan. “De energie van de fotonen (lichtdeeltjes) zorgt voor electronenbruggen tussen de bolletjes.”
Het doel van het project: schilderen en drogen binnen 15 minuten. De verf moet binnen 2 tot 4 minuten droog zijn, gereed voor oplevering of overschilderbaar.
Build for Life