Nieuwbouw

Scheve woontoren New Kit opgeleverd

In Amsterdam is woontoren New Kit opgeleverd. Het 58 meter hoge gebouw vormt de nieuwe identiteitsdrager van de Kolenkitbuurt. HM Architecten heeft de toren ontworpen.

Voorheen gaf de Kolenkitkerk de wijk haar identiteit (en naam). De prominente positie van dit gebouw is door alle nieuwbouw aan de A10 zo verzwakt, dat er behoefte was aan een nieuw ‘icoon’. In het stedenbouwkundig plan voor de buurt is deze op de plek van de New Kit voorzien.

HM Architecten wil met het gebouw een optimistisch gebaar maken, met een ‘voorwaartse’ beweging richting het westen. De toren staat negen graden scheef en treedt daarmee uit de rooilijn van de bebouwing langs het spoor. Dit vergroot de zichtbaarheid vanaf het spoor.

De zeventien verdiepingen hoge toren bestaat uit 58 koop- en huurwoningen, vier per laag die zijn gegroepeerd rondom een centraal deel met trappen en een lift. De woningen ontvangen via de voor- en zijgevel daglicht. Op de bovenste verdiepingen bevinden zich twee penthouses met elk drie 'daglichtgevels'.

Lees verder op Architectenweb.nl