Algemeen

Scheve toren niet schever dan vroeger

SCHELLE - De restauratiewerken aan de Sint-Petrus en Pauluskerk van Schelle, die van start gingen op 1 september 2000, zijn beëindigd. De steigers zijn afgebroken en de eeuwenoude toren staat nu in volle glorie te pronken, weliswaar nog altijd scheef, maar dat was juist de bedoeling.

De ranke toren staat sinds mensenheugenis scheef. Het oogt niet zo spectaculair als bij de wereldberoemde toren van Pisa, maar als je vanuit Hemiksem de gemeente Schelle nadert, spreekt de hellingsgraad toch erg tot de verbeelding. Dat is ook niet te verwonderen, want de spits -- hoogte vanop de begane grond 52,59 meter -- helt liefst 1,15 meter.

In Schelle doet het gerucht de ronde dat de toren sinds de restauratie nog schever staat dan vroeger, maar dit klopt niet. De hellingsgraad werd tijdens de restauratiewerken, uitgevoerd door de gespecialiseerde firma Van Loy uit Herselt, volledig bewaard, overeenkomstig de voorschriften van Monumenten en Landschappen. ,,We hebben geen correcties uitgevoerd, maar gewerkt naar exact dezelfde toestand,'' zeggen architect Jos Roosemont uit Mechelen en de Schelse schepen Luc Boen, die de werken begeleidden.

,,Wel hebben we de constructie versterkt. Er werd tevens een mechanisme ingebouwd waarmee we de torenspits recht kunnen zetten in geval van nood, maar dat zal vermoedelijk nooit nodig zijn."

Feesten
,,De restauratie gaat in Schelle niet onopgemerkt voorbij'', vertelt Aline Ams, schepen van feestelijkheden. ,,Op zaterdag 7 en zondag 8 september organiseren we een volksfeest in en rond de kerk. De viering kreeg de naam ,,Schevetorenfeest'' en staat in het teken van Brueghel. Het is namelijk zo dat Jan Brueghel, zoon van de wereldberoemde Pieter Brueghel de Oude, de historische kerk van Schelle -- de oudste van de Rupelstreek -- vereeuwigde in een schilderij, dat te bewonderen is in het Kunsthistorisch Museum van Wenen.''

De voorbereidingen van het ,,Schevetorenfeest'' zijn volop aan de gang. De coördinatie is in handen van Raymond Claes. Zowat tweehonderd mensen uit zowat alle Schelse verenigingen hebben hun medewerking toegezegd. Het logo -- prachtig gestileerd door grafisch ontwerper Bert Geurs -- verschijnt eerstdaags op grote panelen in het straatbeeld. In de loop van juni ontvangen alle inwoners van Schelle een affiche en een programmaboekje.
Build for Life