Verlichting

Schell wint VSK Award

Schell wint VSK Award
De Duitse armaturenspecialist Schell heeft de VSK Award in de categorie Gezond en Comfort gewonnen met zijn SWS watermanagementsysteem. SWS werd bekroond voor de mogelijkheden om de werking van de sanitaire installatie in de utiliteitsbouw te optimaliseren en de kwaliteit van drinkwater te waarborgen. De prijs werd tijdens de opening van de VSK op 4 februari uitgereikt.

De VSK Awards worden elke twee jaar uitgereikt tijdens de installatievakbeurs VSK. Hier tonen ruim 325 bedrijven hun noviteiten met betrekking tot verwarming, koeling, binnenklimaat en sanitaire techniek. De beursorganisator Jaarbeurs melde dat er deze week 35.000 mensen naar Utrecht komen. De vakprijzen werden toegekend door een vakjury in 3 categorieën; Energietransitie, Gezond & Comfort en Installateurszaken. De jury van de VSK Awards beoordeelde 54 inzendingen op basis van innovatie, oplossingsgerichtheid, praktische toepasbaarheid, sociale impact, duurzaamheid en economisch rendement. Uit de inzendingen werden negen producten genomineerd, waaronder het SWS watermanagementsysteem van Schell in de categorie Gezond & Comfort.

De beurs werd dinsdag 4 februari geopend door de Utrechts burgemeester Jan van Zanen. Naast een presentatie van professor Elphi Nelissen van de TU Eindhoven over circulaire gebouwde omgeving was er ook een ronde tafelgesprek over de toekomst van de installatiebranche. Daarna reikte Jurylid Theo Ockhuijsen, Directeur Innovatie Express en BIMpuls, de VSK Award uit.

Schell wint VSK Award

Schell SWS

SWS van Schell is een watermanagementsysteem dat elektronische kranen en douches in gebouwen met elkaar verbindt. Om drinkwaterhygiëne en efficiënt watergebruik te waarborgen, worden parameters via de software centraal geprogrammeerd, beheerd en gelogd. De hygiëne-spoelingen in het kader van legionellabeheer kunnen volledig worden geautomatiseerd. Met een gegevensprotocol kunnen werkingsparameters, zoals temperaturen of het begin en einde van een stagnatiespoeling, uitgelezen en geanalyseerd worden. De analyse van de gegevens maakt het mogelijk om de werking van de sanitaire installatie in het gebouw te optimaliseren en de kwaliteit van drinkwater te waarborgen. De automatisering van het waterbeheer bespaart niet alleen energie en zorgt voor een zuinige omgang met water maar help exploitanten kosten te besparen door handmatig beheer te vervangen.

Jury-oordeel

De jury zag in dit systeem volop mogelijkheden om de werking van de sanitaire installatie in de utiliteitsbouw te optimaliseren. Met name de prioritaire-instelling, gebouwen die aan legionella-wetgeving moeten voldoen, hebben baat bij de automatisering en digitalisering van het spoelen van leidingen en het verzorgen van de verplichte administratie hiervan. Het handmatig spoelen kan tot het verleden behoren. De jury noemde SWS van Schell “Een technische oplossing voor een kwetsbare en delicate kwestie: gezond drinkwater”.

Ook interessant