Nieuwbouw

Samen met de buren een eigen droomwoning bouwen

Samen met je buren een oud gebouw aankopen, zelf (laten) opknappen en verbouwen tot woningen. Het is mogelijk in het Nieuwe Westen in de deelgemeente Delfshaven. Daar is op de Hooidrift een oud schoolgebouw en een woningcomplex in de aanbieding, waar toekomstige kopers naar eigen inzicht aan de slag kunnen.

Het project, dat in collectief particulier opdrachtgeverschap wordt uitgevoerd, geeft kopers een grote vrijheid. Zij kunnen gezamenlijk bepalen hoe het gebouw wordt opgeknapt en ingedeeld en wat voor woningtypen er moeten komen. De kopers vormen straks samen een kopersvereniging, die als opdrachtgever zal fungeren voor de renovatie van de oude panden.

Advies
De individuele leden van de vereniging kunnen in het verbouwplan hun ideale woning realiseren. Advies en ondersteuning van Steunpunt Wonen en Architectenbuerau Hulshof voor de kopersvereniging wordt in het plan opgenomen. De gemeente Rotterdam steunt het initiatief en zal zo min mogelijk beperkende voorwaarden stellen.

Authentieke uitstraling
Het woningcomplex en de oude basisschool op de Hooidrift stammen uit het begin van de vorige eeuw en bezitten nog grotendeels de authentieke uitstraling van het begin van de vorige eeuw. In beide gebouwen is een grote variatie aan woningtypes mogelijk: stadswoningen, woonwerkwoningen, ateliers, woongroepen, gestapelde maisonnettes of appartementen.

Dichterlijke vrijheid
De verbouwing in collectief opdrachtgeverschap in het Nieuwe Westen is een variatie op het project Dichterlijke Vrijheid in Spangen. Bij dit project krijgen woningzoekenden die bereid zijn neer te strijken in een verpauperd woonblok, dat wordt begrensd door de Wallisweg, de Nicolaas Beetsstraat en de Balkenstraat, de mogelijkheid om de grootte en de indeling van de eigen woning te bepalen.

Gratis
De huizen zijn gratis, maar ze hebben wel een uiterst grondige renovatiebeurt nodig, waarmee al snel minimaal 90.000 euro is gemoeid. Deze kosten komen uiteraard voor rekening van de toekomstige bewoners. Deze mensen krijgen advies en begeleiding van Steunpunt Wonen. Bij het indelen van het eigen huis is er de hulp van Hulshof Architecten. Dit bureau heeft vooronderzoek gedaan en een aantal varianten op papier gezet om de kopers van ideeën te voorzien.

Tijdens een kijkdag van het Spangense project bleek er veel interesse te zijn voor de 'gratis' huizen. Dat blijkt inmiddels ook uit de aanmeldingen. Driekwart van de woningen krijgt inmiddels bewoners.