Algemeen

Ruimtewinst bij prefab betonnen kelderwand

Volgens MultiBouwSystemen BV uit Soest levert het plaatsen van prefab betonnen kelderwanden strak tegen en tussen de damwandprofielen een enorme ruimtewinst op.

Het bedrijf is gespecialiseerd in de uitvoering van kelders uit prefab betonelementen, meestal onder nieuwbouw. Daarnaast levert het een scala aan bouwproducten voor stallen en silo’s, garages, liftschachten, dockshelters en zelfs bruggen.
In overleg met de constructeur ontwikkelde MultiBouwSystemen een prefab betonnen kelderwand met een buitenkant, die de vorm van de damwandprofielen volgt. Het systeem wordt voor het eerst toegepast bij een kelder onder een winkel in Soest. De kelder grenst direct aan de straat en er is dus weinig ruimte. Om toch binnenruimte te creëren in de kelder wordt het nieuwe systeem toegepast.
“In de bouwput hebben we de maatvoering van de damwand exact opgemeten en doorgegeven aan de betonfabriek. Er is een aparte mal gemaakt voor de betonnen wanden. We vullen de ruimte tussen de stalen damwandprofielen en de wanden op, waarschijnlijk met schuimbeton. De wanden zijn constructief niet met de profielen verbonden, het zijn gewone kelderwanden, ondersabeld en afgewerkt met gietmortel”, legt projectleider P. Heek uit. De ruimtewinst is fors, ongeveer 25 centimeter bij elke kelderwand. Niet iedereen mag het systeem zomaar toepassen, want het is gepatenteerd.
Build for Life