Algemeen

Ruimtevaartverf weert vuur uit houtconstructies

Brandwerende verf uit de ruimtevaarttechniek moet houten constructies tegen de gevolgen van vuur en vlam beschermen. Deze verf is een ontwikkeling van het Fraunhofer-Institut für Holzforschung uit Braunsweig en het Fraunhofer-Institut für Chemische Technologie ICT uit Pfinztal nabij Karlsruhe. Elastomeren die door hitte in keramiek veranderen geven de verf de brandwerende eigenschappen. De elastomeren bestaan op hun beurt uit een bindmiddel op basis van polymeren en brandbestendige vulstoffen als siliciumdioxide en siliciumcarbide.

Door de hitte van een brand zet het bindmiddel uit en gaat een chemische reactie aan met de vulstoffen. Die resulteert in een keramische laag die het hout tegen het vuur beschermt. De laag weerstaat zonder problemen de ruim 3000 graden Celsius die een ontbrandende raketmotor vrijmaakt.

Nader onderzoek moet uitwijzen hoe de polymeren al bij zo’n 300 graden Celsius, de ontbrandingstemperatuur van hout, gaan uitzetten en minstens een uur achtereen brand weren.

Vooralsnog heeft de brandwerende verf de vorm van een soort plamuur. De Fraunhoferinstituten proberen er een meer vloeibare variant van te maken met dezelfde eigenschappen als ‘gewone’ verf. Het ligt in de bedoeling voor elke soort houtconstructie een passende brandwerende verf te ontwikkelen.
Build for Life