Interieur

Rookmelders actie Provincie Antwerpen groot succes

Tijdens de eindejaarsperiode verkocht de provincie Antwerpen reeds 6199 rookmelders. Met de verkoop wil het provinciebestuur inwoners bewust maken dat rook doodsoorzaak nummer 1 is bij brand. Vorige week donderdag redde een rookmelder nog het leven van een man uit Puurs. Gedeputeerde Bart De Nijn, bevoegd voor veiligheid is blij met het succes van de actie: "Onze sensibilisatiecampagne heeft al heel wat mensen doen nadenken én aangezet tot actie. Dit jaar zullen we onze inspanningen opdrijven en werken we intensief samen met gemeentebesturen en gaan we overleggen met UNIZO. Daarnaast gaan we brandveiligheid gerichter promoten bij kinderen en kansarmen."

Jaarlijks zijn er in ons land zo’n 12.000 branden met gemiddeld 120 dodelijke slachtoffers tot gevolg. 2/3de van die slachtoffers wordt verrast in hun slaap en gedood door de rook. Met een degelijk werkende rookmelder verhoogt de overlevingskans met 70 tot 100 %. Maar slechts 1 op 3 gezinnen in Vlaanderen hebben een rookmelder. "Deze onthutsende cijfers hebben ons aangezet om een grote sensibilisatiecampagne te voeren", vertelt gedeputeerde Bart De Nijn. "Vorige week nog in Liezele (Putte) werd een man uit zijn slaap gehaald door het helse lawaai van zijn rookmelder. Daardoor kon hij tijdig zijn brandende woning uit rennen en ontsnapte hij aan de dood. Met elke rookmelder die er door onze campagne meer hangt, redden wij letterlijk levens:"

Eerste 6000 rookmelders verkocht

Op 6 december startte de provincie met een aangrijpende sensibilisatiecampagne. Een vader en zijn dochtertje liggen te slapen en worden overvallen door de giftige rook. Zonder een rookmelder zijn zij ten dode opgeschreven. Affiches, deurhangers, radiospots, bestickering op een 100-tal lijnbussen, billboards op openbare gebouwen, spots in bioscopen, advertenties en rookmeldersdagen moesten mensen confronteren en aan het denken zetten.

Gedeputeerde De Nijn: “De actie is een succes en loopt zelfs zo goed dat we momenteel nauwelijks de bestellingen kunnen bijhouden. In totaal zijn er al 6199 rookmelders verkocht. 27% werd gekocht via onze website en webshop: mijnrookmelder.be, 28% aan het loket en 45% op de rookmeldersdagen. In Lier alleen al werden 1003 rookmelders verkocht. Daar wordt de actie dit jaar al volop gesteund door de stad en konden inwoners de rookmelders kopen voor een gunstprijs van 10 euro."

Nieuwe acties voor 2011

De rookmeldersactie van het provinciebestuur loopt tot eind 2012. Het komende jaar zal er intensief samengewerkt worden met de gemeentebesturen en overlegd worden met UNIZO. Bart De Nijn: "We zijn nu volop bezig met de voorbereidingen. Enerzijds roepen we gemeentebesturen op om deze actie mee te promoten en hun eigen inwoners aan te zetten tot de aankoop van een rookmelder. Anderzijds willen we met UNIZO nadenken hoe we deze actie samen kunnen verderzetten. Alhoewel we ongetwijfeld de algemene verkoop van rookmelders stimuleren, waren sommige handelaars ongelukkig met het feit dat de provincie zelf rookmelders verkoopt aan een gunstig tarief. In 2011 zal er ook specifiek gewerkt worden naar een aantal doelgroepen. Via energiesnoeiers en andere partners zoals IGEMO willen we in 7.000 woningen van kansarmen zo'n 11.000 rookmelders installeren. Ook scholen kunnen meewerken door via een doekoffer kinderen bewust te maken van brandveiligheid. De school die bovendien de leukste acties bedenkt om ouders aan te zetten tot de aankoop van rookmelders, maakt kans op prijzen en uitgeroepen te worden tot rookmelderschool."Meer info: www.mijnrookmelder.be