Algemeen

Rondzendbrief om prijsstijgingen door te rekenen

De prijzen van het staal ondergaan al meer dan een jaar enorme schommelingen. Sommige producten zoals betonijzer verdubbelden op een bepaald ogenblik bijna in prijs. Voor andere producten zoals profielstaal, platen en damplanken zitten de prijzen nog altijd in de lift. Door die schommelingen kunnen aannemers de prijsstijgingen onvoldoende inschatten. Ze schrijven dan meestal in met een te lage offerte. Nadien is het moeilijk de prijsstijgingen door te rekenen aan de (publieke) opdrachtgever. In het beste geval kunnen aannemers gebruik maken van een prijsherzieningsformule, maar die vangt de prijsstijging meestal onvoldoende op. In het ergste geval is er zelfs helemaal geen prijsherziening mogelijk.

Bouwunie, de bij Unizo aangesloten unie voor het kmo-bouwbedrijf, schaart zich dan ook achter de rondzendbrief van Vlaams minister van Openbare Werken Peeters waardoor aannemers de prijsverhogingen kunnen doorrekenen voor alle opdrachten van het Vlaamse Gewest en Vlaamse Gemeenschap. Deze rondzendbrief, die de staalprijsstijging formeel erkent, zorgt ervoor dat bouwbedrijven hun schade-eis makkelijker aannemelijk kunnen maken.

Eerder had Peeters’ voorganger, Gilbert Bossuyt, al gezorgd voor een rondzendbrief, maar deze was beperkt tot de opdrachten van het Departement Leefmilieu en Infrastructuur (LIN) en sloeg alleen op betonstaal, damplanken en buispalen. De nieuwe rondzendbrief van Peeters slaat niet alleen op alle Vlaamse opdrachtgevende besturen zoals Aquafin en de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij, maar hij wordt ook uitgebreid naar alle constructiestaal en gietijzer. Bouwunie, die allang aan het ijveren was voor een rondzendbrief voor de staalproducten, is verheugd over dit Vlaamse initiatief maar benadrukt tegelijkertijd de nood aan een algemene rondzendbrief voor alle onvoorzienbare prijsstijgingen van bouwproducten.

Algemene rondzendbrief

Het probleem van de prijsstijgingen beperkt zich immers niet tot het staal. Aannemers zien ook de prijzen van de olie en van andere producten en materialen zoals PVC, isolatiemateriaal, roofing enzovoort snel stijgen. Bouwunie vraagt daarom alle overheden, zowel de federale als de gewestelijke, om een algemene rondzendbrief uit te vaardigen zodat de aannemers elke onverwachte sterke prijsstijging van bouwproducten of -materialen kunnen doorrekenen. Ook de lagere overheden (zoals gemeenten, kerkfabrieken e.d.) moeten deze rondzendbrief kunnen toepassen.
Build for Life