Algemeen

Rodamco Europe haalt groei vooral uit buitenland

Rodamco Europe verlegt zijn accent steeds meer naar het buitenland.

Het aandeel van de investeringen in Nederland is afgelopen drie jaar gedaald van 45 tot 40 procent. “Het is voor Rodamco Europe geen strategisch doel om het aandeel Nederland af te bouwen”, aldus bestuursvoorzitter M. Hulshoff. “Wel is de groei elders groter. Dus wordt Nederland voor Rodamco kleiner”.

In de top-25 van Europa’s grootste beursgenoteerde belegger in de winkelsector komen nog slechts twee Nederlandse objecten voor. Het stadshart van Zoetermeer reikt met een investering van 102 miljoen niet verder dan de twaalfde plaats. Drie plekken lager staat met 83 miljoen euro het Sint Jorisplein in Amersfoort.
De grootste investeringen van Rodamco Europe zijn te vinden in Frankrijk en Scandinavië. In het winkelcentrum Le Part Dieu te Lyon heeft de beleggingsmaatschappij 343 miljoen euro gestoken. De complexen Täby, Solna (Zweden) en Fisketorvet (Denemarken) zijn ieder voor zich goed voor ruim 200 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Hulshoff zegt terug te blikken op een enerverende eerste helft van 2003. “Onze focus richt zich op de winkelsector. We hebben onze strategie voortgezet met de aankoop van de winkelelcentra Cote Seine in Frankrijk en Tyresö in Zweden. Gelijktijdig hebben we voor 140 miljoen euro gedesinvesteerd, met name kantoren en bedrijfsruimten”.
Het winkelaandeel in beleggingsportefeuille van 6,5 miljard euro is toegenomen tot 83 procent. Tien jaar geleden sloeg de klok bij Rodamco nog voor 80 procent kantoren. “Destijds was Duitsland ons grootste, tegenwoordig ons kleinste buitenland”, geeft Hulshoff als illustratie dat zijn bedrijf flexibel slaagt de bakens te verzetten.

Vlaggetjes
Volgens de topman wil zijn onderneming niet zo veel mogelijk vlaggetjes planten maar richt de maatschappij zich op interessante regio’s. Zweden, Nederland, Frankrijk en Spanje zijn afgebakend als thuismarkten. “Rodamco onderscheidt zich door niet als anderen zo veel mogelijk stenen te willen stapelen. We gaan dan ook door met het afstoten van de kantoren”.
Tot de objecten waar Rodamco graag af wil, behoort Plaza Arena in het Amsterdam Zuidoost. Zes kwartalen achtereen boekt Rodamco op het complex 2,5 miljoen euro af. “Ons gedeelte was niet voorverhuurd. We zullen Plaza Arena keurig uitontwikkelen en dan verkopen”, aldus Hulshoff.

Winst
Rodamco Europe heeft in de eerste helft van het jaar ten opzichte van dezelfde periode in 2002 de winst met 9,9 procent opgevoerd tot 155 miljoen euro. De huren leverden 5,1 procent meer op. Door oversluiting van kortlopende naar langduriger leningen daalden de rentelasten met 12,2 procent. De bezettingsgraad van het vastgoed steeg met een half punt tot 96,7 procent.
Rodamco Europe had halverwege het jaar voor 1,4 miljard euro verplichtingen ten aanzien van projecten in de pijplijn. Het bedrag is bijna 200 miljoen kleiner dan begin dit jaar doordat projecten waaronder De Herven in Den Bosch, Buikslotermeerplein in Amsterdam en In den Boogaard te Rijswijk uit de ontwikkeling in exploitatie zijn genomen.
Build for Life