Vastgoed

Risicobeperking huizenmarkt door lagere LTV voor starters

De hypotheekschuld zal op langere termijn niet toenemen, maar significant dalen. Door vergrijzing en het loskomen van een aflossingsgolf vanaf 2015 zal de hypotheekschuld dalen in verhouding tot het BBP. De aflossingen van hypotheekschuld bedragen in de periode 2015-2030 ongeveer € 220 mrd.
Dit concludeert het EIB in de zojuist verschenen studie Situatie op de Nederlandse hypotheekmarkt: gevolgen voor de woningmarkt.

Het risico van een almaar groeiende hypotheekschuld is daarmee beperkt, volgens het EIB. Het instutituut is het niet eens met de huidige aangescherpte normen op basis van inkomen bij hypotheekverstrekking. Volgens het EIB heeft dit de vraag naar woningen gedrukt, maar is het aantal huishoudens dat nu in betalingsproblemen verkeert zeer beperkt.

De EIB denkt dat het risico beter beheersd kan worden door het beperken van de zogenaamde loan to value (LTV) voor startende huizenkopers.

Door hoge transactiekosten starten kopers met een hypotheek die uitgaat boven de waarde van het huis. Deze netto schuld is een belangrijk deel van het verlies bij gedwongen verkoop. Bovendien leidt het tot een stilvallende woningemarkt omdat mensen niet kunnen verhuizen.