Algemeen

Risico op overstromingen is nog toegenomen

De voorbije vijftien jaar is het risico op overstromingen in Vlaanderen nog toegenomen, ondanks de maatregelen die al genomen zijn. Dat blijkt uit het rapport van de Watercommissie in het Vlaams Parlement.
Het overstromingsrisico is groter doordat Vlaanderen nog altijd massaal bouwt in overstromingsgebied. Niet minder dan 11.000 hectare bebouwbare grond ligt in zo'n gebied.

Dat probleem is niet zo makkelijk op te lossen, zegt SP.A'er Bart Martens, de voorzitter van de Watercommissie. Als de overheid allemaal natuur of landbouwgebied moet maken van die bebouwbare grond, wordt dat onbetaalbaar. De gezinnen en bedrijven die in die gebieden bouw- of industriegrond hebben gekocht , zouden dan schadevergoeding kunnen eisen wat het zeer moeilijk maakt om een volledige bouwstop op te leggen in die gebieden.

Wat de overheid wel kan doen, is eisen dat er alleen op een aangepaste manier gebouwd wordt, op een manier dus dat het waterbergingsvermogen niet afneemt, of elders langs de waterloop bijkomend overstromingsgebied aanleggen als die gebieden toch worden opgehoogd en ingenomen, aldus Martens.

Ook interessant


Build for Life