Architectuur

Rijnboutt wint in Elst met 'Wonen tussen Rug en Rijn'

Ter completering van Elst heeft de gemeente Rhenen eind 2008 voor de locatie Het Bosje een prijsvraag uitgeschreven. De locatie is het sluitstuk van de dorpsontwikkeling en zal diverse andere delen van het dorp met elkaar verbinden. Eind augustus 2009 is bekend gemaakt dat Rijnboutt (CH & Partners) met de inzending “Wonen tussen Rug en Rijn”, in opdracht van RVG / Van Wijnen, de prijsvraag heeft gewonnen.

In het ontwerp, dat is gemaakt samen met BD Architectuur en Van Zwieten Architecten, is de typisch dorpse structuur en kwaliteit van Elst ingezet. Het terrein is gelegen op de helling van de Utrechtse Heuvelrug. Door de openbare ruimte een organische vorm te geven, ontstaan verrassende straatbeelden. De eenheid van architectuur en openbare ruimte zal zorgen voor een aantrekkelijk woonmilieu. Auto’s worden grotendeels in besloten hofjes gesitueerd en is er veel ruimte voor groen in de vorm van hagen en bomen. Zowel de hoogwaardige verharding en inrichting als ook de infiltratie van hemelwater en groentoepassing benadrukken het duurzame karakter.



De architectonische uitwerking is geënt op de locale kenmerken van de bebouwing. Het architectonische beeld zal worden gekenmerkt door mooi en rijk gedetailleerd metselwerk, markante daken en gevelbeëindigingen, grote dakoverstekken en lage goten en donkergekleurd hout. De 61 woningen bieden een brede variatie van typen aan: van seniorenwoningen met een brede beukmaat tot goedkopere rijwoningen, van duurdere vrijstaand en twee-onder-een-kapwoningen tot verschillende soorten rijwoningen. De woningen zijn verschillend indeelbaar en er zal met verschillende mogelijkheden ook op bewonerswensen gereageerd kunnen worden.

Vanaf het najaar van 2009 zal het prijsvraagplan naar een definitief ontwerp worden uitgewerkt.