Algemeen

Rijken trekken naar buiten

Vinexwijken hebben voornamelijk aantrekkingskracht op rijkere mensen. Met die waarneming bevestigden wetenschappelijk onderzoekers dinsdag wat bestuurders eigenlijk al veel langer wisten. Omdat stadsuitbreiding ook het landschap aantast, is het volgens hen goed om te streven naar de bouw van nieuwe woningen binnen bestaande steden.

`Nieuwe eengezinswoningen in de bestaande, armere stadswijken trekken gezinnen aan met hoge en middeninkomens. Dezelfde woningen aan de rand van de stad leiden er juist toe dat die gezinnen uit de bestaande stad vertrekken`, is de conclusie van directeur Maarten Hajer van het Planbureau voor de Leefomgeving. Samen met de Universiteit Utrecht en het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut onderzocht het bureau tussen 1999 en 2005 de verhuisstromen door nieuwbouw in de stadsgewesten Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Tilburg, Groningen en Arnhem.

Met name in Utrecht en Den Haag is de ontwikkeling zichtbaar van rijke mensen die van probleembuurten naar nieuwe wijken buiten de stad trekken. In Rotterdam, Groningen en Arnhem nam de scheiding tussen arm en rijk en tussen allochtoon en autochtoon overigens af.

Gebaseerd op: nrc.next
Build for Life