Algemeen

Reusachtige puzzel met zonnepanelen

Op het dak van het Oceanium van diergaarde Blijdorp in Rotterdam is een reusachtige zonne-energiecentrale in gebruik genomen. Gevelbouwer Oskomera moest flink puzzelen om de panelen netjes op het grillig gevormde dak te krijgen.

Voor de 5000 vierkante meter grote zonnecentrale op het dak van het Oceanium van diergaarde Blijdorp zijn zonnepanelen gebruikt van Shell Solar, die in totaal 325.000 kWh per jaar leveren.

Dat is voldoende om ruim honderd huishoudens van stroom te voorzien, maar de Rotterdamse dierentuin gebruikt die energie direct ter plekke, onder andere om het verblijf van de koningspinguins te koelen. Siemens Nederland trad op als hoofdaannemer bij de aanleg van het zonnedak en garandeert een levensduur en opbrengst voor een periode van twintig jaar.
Gevelbouwer Oskomera uit Deurne, mocht zich buigen over de montage van de panelen op het dak.
Dit tot teleurstelling van Hafkon, dat het dak nog maar een paar jaar geleden bekleedde met het kalzip-systeem. Met het opvallende project in Blijdorp dacht de dak- en gevelbekleder uit Maassluis over een mooi visitekaartje te beschikken. Maar inmiddels gaat het stalen felsdaksysteem, dat zich gemakkelijk plooit naar grillige dak- en gevelvormen, compleet schuil onder de zonnepanelen. Hafkon hield tijdens die montage wel voortdurend de verrichtingen van Oskomera in de gaten, aangezien het bedrijf bij de oplevering een langjarige gebruiksgarantie had afgegeven.

Flexibel
Projectleider B. Smits van Oskomera kwam al snel tot de conclusie dat hij beter niet te veel energie kon steken in de engineering van het zonnedak. Daarvoor was het dak te grillig gevormd; alleen al het nauwkeurig inmeten daarvan was een karwei op zich. In plaats daarvan werd een flexibel montagesysteem ontwikkeld dat met klemmen bovenop de felsnaden van het kalzip-systeem kon worden bevestigd. Daarmee kon het dak eenvoudig volgelegd worden en de panelen uitgelijnd. Want de verschillende series zonnepanelen mogen immers niet te veel verspringen; dat is geen gezicht.
Oskomera paste een bestaand aluminium extrusieprofiel voor gevelbeplating aan voor het zonnedak. De schroefkanalen die normaal gesproken boven de flankerende rubberstrips uitsteken, werden nu verzonken aangebracht. Zo konden de laminaatklemmen die de 4 tot 5 millimeter dikke glaspanelen vasthouden worden vastgeschroefd, terwijl de panelen aan weerszijden op het rubber rustten. Dat systeem bood de benodigde flexibiliteit. Alleen de zones tussen de verschillende series zonnepanelen werden zorgvuldig opgemeten.
In de fabriek werden daar vervolgens passende panelen voor gesneden, die dienst doen als looppad voor onderhoud van het dak. Valbeveiliging werd daarin geïntegreerd opgenomen. Dakwerkers kunnen zich gemakkelijk aanlijnen aan de gespannen staalkabels, die op de looppaden zijn aangebracht.
Voor dakdelen die door opbouwen veelvuldig in de schaduw worden gezet ontwikkelde Oskomera speciale dummies. Die ogen net als de zonnepanelen en hebben dezelfde kleurstelling, maar wekken geen energie op.
Build for Life