Verbouwen

Restauratiewerken Streuvelshuis in Heule schieten goed op

Het ‘Streuvelshuis’ op Heuleplaats nr. 9 naast café Dudu in Kortrijk, is sinds 2004 een beschermd monument. De schrijver Stijn Streuvels heeft er in zijn jeugdjaren gewoond. In samenspraak met de administratie Monumenten en Landschappen laat eigenaar Brouwerij Bockor momenteel grondige restauratiewerken uitvoeren.

Het Streuvelshuis, een typische laat 18de-eeuwse dorpswoning, is een getuige van de toenmalige binnenhuisinrichting bij de middenstandsbevolking en van de leefomgeving van de jonge Frank Lateur, alias Stijn Streuvels. Het huis wordt grondig gerenoveerd. De houten dakconstructie en bakgoten zijn reeds vernieuwd. Er werden ringbalken geplaatst voor de versteviging van het gebouw. De raamopeningen zijn aangepast naar hun oorspronkelijk model. Het cementeerwerk aan de voorgevel wordt vervangen door rotsbepleistering en ook de achtergevel wordt gerenoveerd.

Schepen van Stedenbouw en Onroerend Erfgoed Wout Maddens: “Ik ben blij dat de brouwerij de belangrijke restauratie van dit beschermd monument aanpakt. De herstellingen worden uitgevoerd rekening houdend met de oorspronkelijke materialen en afwerking. In overleg met Monumenten en Landschappen is de keuze van de materialen gemaakt. Zo zijn er bv. in de vergunning natuurrode dakpannen voorgeschreven van het type holle Vlaamse pan zoals de Oude Pottelbergse pan nr. 451. Het is logisch dat nieuwe dakpannen wat tijd nodig hebben om te verweren zodat ze een wat minder felle kleur krijgen. Deze restauratie vormt alleszins ook een verbetering voor het uitzicht van Heuleplaats.”