Verbouwen

Restauratieprijs voor restauratie in Sliedrecht

‘Een goed ontwerp maak je soms in een split second.’ Dat zegt architect Hans Philips over de restauratie van het voormalige GEB-hoofdkantoor aan de Kerkstraat in Sliedrecht. Zijn ontwerp, dat hij maakte in opdracht van BHP Houwelingen bv, is onderscheiden met een restauratieprijs van de monumentencommissie van Sliedrecht. Philips neemt de prijs op 11 december 2008 in ontvangst in het gemeentehuis van Sliedrecht.

Het pand aan de Kerkstraat dateert uit 1910 en werd tot eind jaren '80 van de vorige eeuw door het Gemeentelijk Energiebedrijf gebruikt. BHP Houwelingen bv nam er in 2006 zijn intrek in.

Hans Philips verkreeg de opdracht na deelname aan een prijsvraag. Binnen een week maakte hij een schetsmaquette. ‘Het leuke van deze opdracht was dat het resultaat precies is geworden zoals ik het toen had bedacht. Het was meteen een schot in de roos’, blikt de Amsterdamse architect tevreden terug.

De oorspronkelijke aanbouw aan de rechterzijde van het gebouw was van zulke slechte kwaliteit dat nieuwbouw noodzakelijk was. Het bood Philips de gelegenheid de bedrijfswaarden van BHP Houwelingen bv – DURF en INNOVATIE – in een gewaagd ontwerp te vertalen.

Door contrast aan te brengen met kleur en materiaal heeft het vroeger vrijstaande gebouw zijn originaliteit teruggekregen. De nieuwe kantoorruimten in de aanbouw hebben een glazen gevel gekregen, met aluminium lamellen op enige afstand ervoor. Van binnenuit kunnen de lamellen in elke gewenste stand worden gezet; zodat ze meer of minder dag- of avondlicht binnenlaten. Door de lamellen is de voorgevel semi-transparant en niet opdringerig. De beweeglijkheid van de lamellen voegt aan het geheel iets dynamisch toe.

Philips gaf ook de aanzet voor het interieurontwerp. Dit kent dezelfde contrasten. Historische details zijn nauwgezet gerestaureerd, maar tegelijkertijd zijn er muren doorgebroken en moderne materialen als glas en staal toegevoegd. Strak meubilair en dito designverlichting vormen de finishing touch.

‘De kunst om oud en nieuw met elkaar te laten versmelten, is – hoe contrastrijk het ontwerp ook is – goed gelukt’, vindt de architect zelf.

Over de architect:
Hans Philips (1957) heeft sinds 1993 zijn eigen architectenbureau, in Amsterdam-Zuid. Philips volgde zijn opleiding in Heerlen en Delft. Hij doet vooral verbouwingen en restauraties (intern en extern) van particuliere woonhuizen, grachtenpanden en buitenhuizen. Daarnaast ontwerpt hij nieuwbouw en geeft adviezen bij aankoop en haalbaarheidsonderzoeken. Philips is lid van de Monumentencommissie in Abcoude/Baambrugge, lid van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) en technisch adviseur van Boerderijen Stichting Utrecht.