Verbouwen

Renoveren duurt langer en is een pak duurder dan in 2011

Zondag 20 mei heeft de veertiende editie van De Vlaamse Renovatiedag plaats. De architectenorganisatie NAV deed een digitale bevraging bij 400 architecten, actief in de woningbouwrenovatie. De enquête wordt jaarlijks herhaald. Voorgaande vaststellingen worden bevestigd en nieuwe trends komen tot uiting.
Het springt in het oog dat 43,4% van de geënquêteerde architecten aangeeft dat een renovatie vandaag langer duurt dan 5 jaar geleden. Zo duurt een gemiddelde renovatie vandaag één tot twee jaar na de goedkeuring van de bouwaanvraag.
De hoofdreden hiervoor is dat het verbouwbudget van de bouwheer vandaag niet meer toelaat om alle nodige werken in één keer uit te voeren. Dit heeft tot gevolg dat een renovatie meer en meer in schijven wordt opgedeeld en uitgevoerd in mate van hoogdringendheid.

Bouwheren die een beroep doen op een architect besteden momenteel gemiddeld 132 323 euro (exclusief btw, aankoop van het gebouw en erelonen) voor het renoveren van hun woning. In vergelijking tot vorig jaar is dit een stijging van 16 323 euro of maar liefst 14%.

Handen uit de mouwen
Het steeds krappere verbouwbudget brengt een andere trend aan het licht. Om een antwoord te geven op het tekort aan financiële middelen steken steeds meer bouwheren zelf de handen uit de mouwen. Zo voert 31,6% van de bouwheren zelf meer dan 50% van de werken uit. Een zelfbouwer beschikt uiteraard niet over dezelfde vakkennis als een vakman. Bijgevolg komen de uitvoeringstermijnen in het gedrang, wat een negatieve invloed heeft op het totale kostenplaatje. Daarom kan verbouwen met een vakman dus tijd en ook geld besparen.

Boodschap begrepen
De sensibilisering dat we zuiniger moeten omspringen met onze energie heeft zijn doel niet gemist. Zo stelt 75% van de opdrachtgevers de vraag aan zijn architect welke energiebesparende maatregelen zullen worden uitgevoerd.
Bij renovaties blijft het pijnpunt dat niet alle energiebesparende ingrepen optimaal zijn uit te voeren. De moeilijk op te lossen problematiek van de koudebruggen bij een renovatie scoort hier met 78,7% het hoogst. De drie prioriteiten op vlak van energetische ingrepen zijn op één het isoleren van het dak, op twee het vervangen van het schrijnwerk en de beglazing en op drie het isoleren van de muren.

Nu zondag 20 mei 2012 bijna 80 gerenoveerde woningen bezoeken

Nu zondagnamiddag 20 mei 2012 organiseren NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, en het tijdschrift Ik ga Bouwen & Renoveren de veertiende editie van De Vlaamse Renovatiedag. Tussen 13 en 18 uur kunnen toekomstige verbouwers inspiratie opdoen in de circa 80 gerenoveerde woningen.

Het bezoek aan de deelnemende projecten is gratis. Wel moet u zich vooraf online registreren op www.devlaamserenovatiedag.be onder de rubriek “Registreer u als bezoeker”.

Ook interessant