Algemeen

Remi Vermeiren: KBC blijft onafhankelijk

Remi Vermeiren, directievoorzitter van KBC (foto: belga), verwacht op korte termijn geen grensoverschrijdende fusie in de financiële sector waaruit een financiële groep ontstaat die een prominente positie inneemt in de eurozone. KBC ziet hij evenmin opgaan in een grotere groep.

Hoofdaandeelhouder Almanij wil minstens 50% van KBC in handen houden omdat zo duidelijk is wie hoofdaandeelhouder is 'en omdat een controlebelang van 50,1% meer waard is dan een controlebelang van ongeveer 30%'. Dat zei Remi Vermeiren op een afscheidsontbijt met de pers.

Remi Vermeiren zet een punt achter zijn 43-jarige carriere bij KBC. Hij wordt als directievoorzitter van KBC Bankverzekeringsholding opgevolgd door Willy Duron, de huidige topman van KBC Verzekeringen. André Bergen, de financiële directeur bij beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert en een voormalig directielid van Fortis Bank, volgt Vermeiren op aan het hoofd van KBC Bank.

Vermeiren begon na zijn legerdienst bij de toenmalige KB als administratief verwerker van effectentransacties. Hij combineerde zijn eerste job met een opleiding aan het Hoger Instituut voor Bestuurs- en Handelswetenschappen in Brussel. In 1965 behaalde hij een licentiaatsdiploma. KB was het tweede bedrijf waar hij solliciteerde. Sinds de fusie van KB, Cera en ABB in 1998 was hij directievoorzitter van KBC.

Vermeiren was degene die KBC op de Centraal-Europese kaart zette. Toch ligt net daar een van de elementen die hij graag anders gedaan had. 'Achteraf gezien hadden we de overname van Kredyt Bank Polen anders moeten aanpakken. Nu bouwden we langzaam een meerderheidsbelang op, waardoor het lang duurde vooraleer we zicht kregen op de werkelijke financiele toestand. Hadden we sneller de controle verworven, dan hadden we ook vlugger kunnen ingrijpen.' Het Poolse Kredyt Bank leed in 2002 EUR 97 miljoen verlies, te wijten aan voorzieningen voor dubieuze kredieten.

Vermeiren erkent dat KBC, buiten Vlaanderen en Centraal-Europa, niet sterk staat in West-Europa. 'Was de samenwerking met Credit Commercial de France gelukt, dan hadden we daar een grotere kritische massa kunnen opbouwen', meent hij. KBC bouwde in 1999 een minderheidsbelang op in CCF. Uiteindelijk ging de Britse bankgigant HSBC met CCF aan de haal. 'Maar is zo'n kritische massa wel nodig', vraagt Vermeiren zich af.

De KBC-directievoorzitter ziet geen enkele financiele groep die sterk staat in 5 of 6 van de twaalf landen uit de eurozone. Op korte termijn ziet hij hier geen verandering in komen. 'Er is al veel over gepraat, maar nog niet veel gebeurd. Het duurt allemaal langer dan aanvankelijk gedacht. De dalende aandelenkoersen temperden de fusiehonger. Het moet klikken tussen de directie, er is consensus nodig over de cultuur van het fusiebedrijf', somt hij een paar elementen op die de zaken bemoeilijken. Bovendien vraagt hij zich af welke economische voordelen verbonden zijn aan een grensoverschrijdende fusie.

Toch volgt KBC deze evolutie met argusogen. 'KBC wil onafhankelijk blijven. Het is dus logisch dat wij de vorming van financiele mastodonten in het oog houden', aldus Vermeiren. Volgens Vermeiren wil Almanij KBC blijven controleren. Theoretisch kan KBC een kapitaalverhoging doorvoeren waar Almanij niet of slechts gedeeltelijk op intekent, meent Vermeiren. Almanij, dat nu 68% van KBC in handen heeft, wil evenwel minstens 50% in KBC blijven aanhouden. 'Op die manier is duidelijk wie de hoofdaandeelhouder is. Bovendien is een controlebelang van 50,1% meer waard dan een controlebelang van ongeveer 30%', meent Vermeiren. Volgens de directievoorzitter heeft KBC geen behoefte aan een kapitaalverhoging, 'maar dat kan veranderen binnen 2 a 3 jaar'.
Build for Life