Algemeen

Regeringstop buigt zich over begroting

De regeringstop buigt zich over de tweede begrotingscontrole voor 2006. Het is de bedoeling om de begroting in evenwicht te houden en tegelijkertijd geld te vinden voor nieuwe maatregelen.

Begrotingstechnisch lijkt de oefening niet echt moeilijk te zijn. De ontvangsten uit btw en bedrijfsbelastingen zijn beter dan verwacht en ook in de sociale zekerheid doen er zich geen problemen voor.

De regering moet wel nog enkele politieke knopen doorhakken over twee nieuwe maatregelen: een schoolpremie in september en een verhoging van de forfaitaire aftrek voor beroepskosten, de zogenaamde jobkorting.

Beide maatregelen samen zouden volgens minister van Financiën Didier Reynders (MR) tussen 150 en 200 miljoen euro kosten. Er bestaat vooral discussie over de hoogte van de schoolpremie en over wie die in september gaat krijgen.

De PS wil een premie voor ouders met schoolgaande kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar - met 75 euro voor 6 tot 12 en 100 euro voor 12 tot 18 -, terwijl de SP.A enkel een premie zou willen toekennen voor jongeren van 12 tot 18.

Of de federale topministers er vanavond al uitgeraken, is nog niet duidelijk. Indien nodig wordt ook nog in de loop van volgende week vergaderd. De begrotingscontrole moet in elk geval tegen de laatste ministerraad van volgende donderdag afgerond zijn.


Build for Life