Algemeen

Regering moet bouwbachelor erkennen

De Katholieke Hogeschool Kempen wil in 2008 een bacheloropleiding voor de bouw opstarten met klemtoon op de klimatisatie van gebouwen. Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) volledig terecht. Bouwtechnici met kennis van klimatisatietechnieken zijn cruciaal in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Niet zo volgens de Erkenningscommissie Hoger Onderwijs. Enkel de oprichting van een Limburgse bacheloropleiding voor pop- en rockmuziek kon haar goedkeuring wegdragen. De Vlaamse regering moet tegen begin juli de knoop doorhakken. De VCB hoopt dat zij toch nog een bouwbacheloropleiding voor de Kempen goedkeurt. Direct en indirect creëert de bouw 12% van de totale tewerkstelling in Vlaanderen, heel wat meer dan de amusementsindustrie.

Dat de Erkenningscommissie Hoger Onderwijs bij de beoordeling van de aanvraag van de Katholieke Hogeschool Kempen twijfelde aan de reële vraag naar bouwtechnici met kennis van energie- en klimatisatietechnieken, vindt de VCB onbegrijpelijk. Bij de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) staat het beroep van technicus in klimatisatie, koel- en verwarmingstechnieken al meer dan tien jaar op de lijst van knelpuntberoepen, d.i. beroepen waarvoor de vacatures moeilijker dan gemiddeld ingevuld geraken. Vorig jaar ontving de VDAB 469 jobaanbiedingen voor dit beroep. Ook het beroep van bouwtechnicus-werfleider vormt volgens de statistieken van de VDAB al meer dan tien jaar een knelpunt. In 2006 ontving de VDAB hiervoor 1.702 vacatures. In de knelpuntberoepenlijst hebben wij daarentegen vruchteloos gezocht naar pop- en rockzangers of –muzikanten.

In het beroep van werf- en projectleider wordt de kennis van klimatisatietechnieken almaar belangrijker terwijl het beroep van klimatisatietechnicus ook steeds meer aan belang zal winnen. De strijd tegen de opwarming van de aarde in het kader van het Kyoto-protocol hangt voor een zeer groot deel af van de mate waarin wij erin slagen tot energiezuinigere gebouwen te komen. Hiervoor heeft men deskundigen nodig die energiezuinige woningen kunnen ontwerpen en inrichten en de verwarmingsinstallaties precies kunnen afstellen.

Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke hecht zelf veel belang aan energiezuinige gebouwen. Op 8 juni heeft hij de Vlaamse regering een voorontwerp van decreet laten goedkeuren waardoor scholen vanaf 2008 zullen moeten voldoen aan de E70-norm. Deze norm is heel wat strenger dan de algemene E100-norm die vanaf 2006 werd ingevoerd door het decreet op de energieprestaties en het binnenklimaat (EPB). Zowel het algemene EPB-decreet als het bijzondere decreet op de schoolgebouwen zijn onuitvoerbaar zonder de beschikbaarheid van voldoende bouwtechnici met een praktijkgerichte kennis van klimatisatietechnieken. De opleiding tot Bachelor Bouw die de Katholieke Hogeschool Kempen in Geel wil organiseren, voldoet precies aan deze vraag.

Momenteel bestaan al opleidingen voor bouwbachelor in Aalst, Diepenbeek en Schaarbeek. De opstart vorig jaar van een opleiding Bouwbachelor door de XIOS Hogeschool te Diepenbeek overtrof de stoutste verwachtingen. De opleiding trok meteen een 150-tal studenten aan, wat bewijst dat zij ook bij de jongeren aanslaat. De Katholieke Hogeschool Kempen heeft de herkomst van de studenten in de opleidingen te Aalst, Diepenbeek en Schaarbeek nagegaan. De provincie Antwerpen is daarbij als een blinde vlek naar voor gekomen. De bestaande bacheloropleidingen rekruteren amper uit deze provincie. De bijkomende opleiding in Geel zal de bestaande opleidingen dus nauwelijks benadelen maar een belangrijke extra instroom voor kaderleden in de bouw creëren.

De Katholieke Hogeschool Kempen hoopt voor haar nieuwe opleiding tot Bouwbachelor 90 à 125 eerstejaarsstudenten te kunnen aantrekken. Volgens de VCB moet de Vlaamse regering toestaan dat het Limburgse succesverhaal zich in de Kempen kan herhalen. In tegenstelling tot Limburg beschikt de Kempen over een aantal belangrijke technische en beroepssecundaire bouwscholen. Dat in hun buurt een hogeschool komt waar hun afgestudeerden nadien kunnen verder studeren, zal uiteindelijk ook het technisch en beroepssecundair bouwonderwijs in de Kempen ten goede komen. Jongeren en hun ouders laten zich bij de opleidingskeuze in belangrijke mate leiden door de toekomstige carrièremogelijkheden. Met een opleiding tot Bouwbachelor in hun buurt kunnen ook de Kempense secundaire bouwscholen een interessant toekomstperspectief bieden.

Als beroepsorganisatie staan wij niet afkerig tegen rock en pop. Een aantal jaren geleden brachten wij nog het lied ‘De Bouwbeat’ uit om jongeren tot de bouwsector aan te trekken. Wij hopen evenwel dat de Vlaamse regering de opleidingsaanvragen vanuit hun economische waarde en niet vanuit hun amusementswaarde zal beoordelen. Anders had de Katholieke Hogeschool Kempen er beter aan gedaan onze Bouwbeat aan het erkenningsdossier toe te voegen in plaats van harde cijfers over de ontwikkeling van onze economie en arbeidsmarkt.
Build for Life