Binnenafwerking

Red dot design award voor onzichtbaar designscharnier

Argent Alu wint de internationaal felbegeerde red dot design award met zijn reeks onzichtbaar designscharnieren argenta invisible neo. Deze 3-D regelbare, onzichtbare scharnieren blinken uit door hun tijdloze vormgeving en superieure afwerking en getuigen van technisch hoogstaand vernuft. De red dot design awards worden jaarlijks toegekend aan producten die zich onderscheiden door onder meer hun innovatief karakter, vormgeving, kwaliteit en duurzaamheid. Voor het eerst in de bijna 60-jarige geschiedenis van de red dot awards is deze prijs toegekend aan een onzichtbaar scharnier voor binnendeuren.

De reeks 3-D regelbaar, onzichtbaar designscharnieren, kreeg recent een red dot design award. Deze award wordt sinds 1955 jaarlijks door het Design Zentrum Nordrhein Westfalen toegekend aan producten die zich onderscheiden dankzij hun innovatief karakter, vormgeving, kwaliteit en duurzaamheid. Een 37-koppige jury van internationaal vermaarde designers, architecten en designexperts beoordeelde dit jaar 4650 producten uit liefst 54 landen en gaf voor het eerst in bijna 60 jaar een award aan een onzichtbaar scharnier voor binnendeuren. De officiële overhandiging van deze red dot award vindt plaats in het Aalto-theater in Essen (Duitsland) op 1 juli a.s. De argenta invisible neo en de andere winnende producten zullen aansluitend gedurende 1 maand te bewonderen zijn in het red dot design museum.

Dankzij de onzichtbare scharnieren verdwijnt de storende cilinder (as van de deur), die men bij gewone scharnieren steevast aan de buitenzijde van de deur ziet. Na de installatie kan het scharnier ook eenvoudig bijgeregeld worden in hoogte, breedte en diepte (3D-regelbaar) zonder de deur of het scharnier te demonteren. Daardoor kan de installateur de deur niet alleen perfect op het kader doen aansluiten, maar kan hij de deur ook zo bijregelen, dat de schaduwvoeg rondom het deurpaneel overal even groot is. Bovendien zijn er ook geen schroeven zichtbaar, waardoor dit scharnier zeer esthetisch geïntegreerd wordt. De scharnieren zijn volledig in hetzelfde materiaal geproduceerd en de afwerking van alle onderdelen is identiek, waardoor de argenta invisible neo niet enkel een visueel attractief product is, maar ook nog eens de hoogste graad van corrosiebestendigheid (klasse 4) heeft.

Dit scharnier kan snel en eenvoudig geïnstalleerd worden. Het gepatenteerd ingebouwde inhaaksysteem Easy-Hook zorgt ervoor dat de deur in het kader kan geplaatst en geregeld worden door 1 persoon en zonder het gebruik van een spie. Zeer uitzonderlijk is de extreme ‘cladding’ afmeting van 5, 6 en 7 mm, afhankelijk van het type. In functie van het deurgewicht zijn 3 versies leverbaar: S-5, M-6 en L-7.

“Wij zijn heel trots om als eerste scharnierfabrikant deze internationaal felbegeerde award in de wacht te slepen,” zegt dhr. Gerrit Van Eeckhoudt, senior productmanager bij Argent Alu. “De opdracht voor onze R&D afdeling was duidelijk van bij de start. Wij moesten een onzichtbaar scharnier ontwikkelen, dat technisch beter was dan alternatieve producten van de concurrenten. Onze ontwerper Brecht Callens deed echter veel meer, hij zorgde voor een uitmuntend product met een tijdloze en superieure vormgeving.”