Architectuur

Rechter bekrachtigt gelijk Erick van Egeraat

Afgelopen week heeft een rechtbank in Moskou officieel het vonnis bekrachtigd dat al in maart 2008 was uitgevaardigd door het Internationaal Hof van Arbitrage in Stockholm in de zaak tussen de Nederlandse architect Erick van Egeraat en Russische ontwikkelaar Capital Group inzake een geschil om auteursrechten.

Het Hof had bepaald dat Capital Group Van Egeraat 2,5 miljoen euro moet betalen, omdat het bedrijf zonder toestemming gebruik heeft gemaakt van zijn ontwerp. De architect beschuldigde Capital Group ervan dat het zijn ontwerp illegaal gebruikte als reclamemateriaal.

Het bedrijf had volgens de architect niet betaald voor het ontwerp voor twee wolkenkrabbers in Moskou omdat het niet zou voldoen aan de maatstaven. Capital Group droeg het voltooide ontwerp voor het project Capital City over aan het Amerikaanse architectenbureau NBBJ, ook zonder Van Egeraats toestemming.

NBBJ ontkent de gelijkenis van zijn ontwerp met dat van de Nederlander overigens niet. Het bureau zegt dat het heeft voortborduurt op concepten, die reeds waren goedgekeurd door de opdrachtgever. De gelijkenissen zouden voortkomen uit de eisen die waren gesteld aan het ontwerp.

Lees verder op Architectenweb.nl