Architectuur

RAU wint De Gouden Kikker Award

Architectenbureau RAU heeft donderdag 14 november de Gouden Kikker Award 2013 gewonnen. De prijs werd uitgereikt tijdens het drukbezochte Duurzaam Gebouwd Congres in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Het bureau ontving de Award voor het project ‘Gemeentehuis Brummen’.

Pragmatiek centraal


De uiteenlopende inzendingen hebben allemaal gemeen dat pragmatiek centraal staat, door vernieuwingen in techniek, proces of dienstverlening, door de financiële aantrekkelijkheid van de voorstellen of doordat deze gemakkelijk toepasbaar zijn op verschillende plekken.

De diversiteit in aanmeldingen leidde tijdens het juryberaad tot interessante discussies. Desondanks was de uitslag van de jury unaniem.

Winnend project

Van alle inzendingen was het project ‘gemeentehuis Brummen’ van Architectenbureau RAU de beste, zo vond de jury van de Gouden Kikker Award. Het gemeentehuis in Brummen is een bestaand gebouw dat gerenoveerd is en uitgebreid met een tijdelijke nieuwbouw.

Volgens de jury is duurzaamheid voor Architectenbureau RAU een filosofie. Elk project dat zij aanpakken wordt duurzaam ontworpen. Deze filosofie wordt ook uitgedragen naar de partijen waarmee wordt samengewerkt en dat uit zich in een project als het gemeentehuis Brummen.

De tijdelijke nieuwbouw van het gemeentehuis is als ‘grondstoffendepot’ ontworpen, waardoor de grondstoffen van dit deel opnieuw gebruikt kunnen worden (circulaire economie) en het gebouw voor ruim 90% gedemonteerd kan worden. Volgens de jury een uniek ontwerp!

Stimulans

De Gouden Kikker Award wordt jaarlijks uitgereikt aan bouwprojecten die voorop lopen op het gebied van duurzaamheid en innovatie. De prijs is in het leven geroepen om de ontwikkeling van duurzaam bouwen extra te stimuleren en betere toepassingen en processen te ontwikkelen voor duurzaam wonen, werken, zorg en onderwijs.

Onthulling

De Gouden Kikker wordt mogelijk gemaakt door ABC Nova, de nieuwe naam van de fusiepartners Smitshoek Melles & Partners en ABC Management Groep. Voorafgaand aan de uitreiking werd het logo voor de eerste keer gepresenteerd.

Met het handhaven van ABC beoogt men te laten zien niet van gisteren te zijn en over een solide basis van expertise en ervaring te beschikken. Nova staat voor vernieuwing, inspiratie en synergie.

2014

Ook volgend jaar zal de Gouden Kikker Award weer worden georganiseerd. Indien u wilt meedingen naar deze prijs, kunt u zich al aanmelden.

Op de foto van links naar rechts: winnaar Thomas Rau (architectenburo RAU), juryvoorzitter Job Dura (Dura Vermeer) en Bert Melles (directeur ABC Nova)