Architectuur

Rau en Stramien bundelen krachten voor Karel de Grote Hogeschool

Een complexe opgave verdient een sterk, gevarieerd en ervaren team. Vanuit deze gedachte zijn de architecten van Rau en Stramien een tijdelijke samenwerking aangegaan voor het ontwerp van de nieuwe onderwijscampus vande Karen de Grote Hogeschool in Antwerpen. De school wordt gerealiseerd op het voormalige terrein van koekjesfabriek Biscuiterie Parein en vormt campus Zuid van de Karel de Grote-Hogeschool.
De bestaande gebouwen op het voormalige fabrieksterrein tegenover het Justitiepaleis worden gedeeltelijk gerenoveerd en vervangen door nieuwbouw. In totaal omvat het plan 41.000 vierkante meter aan bebouwing.



“Het bouwprogramma voorziet faciliteiten om kwaliteitsvol onderwijs te ondersteunen en te stimuleren: een centrale onthaalruimte, een brede waaier aan multi-inzetbare onderwijs- en praktijklokalen, een hedendaagse mediatheek en studielandschap, meerdere aula’s, ICT-ondersteunende, flexibele werkruimten voor docenten en medewerkers, een bewegingsruimte, een cafetaria, een boekhandel, parkeerplaatsen en fietsenstallingen”, aldus de architecten.



Vanaf 2016 biedt campus Zuid plaats aan 5.500 studenten en vijfhonderd docenten. Op de campus worden de lerarenopleidingen, de opleidingen Orthopedagogie, Sociaal Werk, Vroed- en Verpleegkunde, Pedagogie van het Jonge Kind, en de algemene diensten en studentenvoorzieningen ondergebracht.



“Het wordt een transparant en overzichtelijk gebouw, waar ontmoeting centraal staat”, leggen de architecten Thomas Rau en Bart Verheyen uit. “Ontmoeting tussen oude en nieuwe architectuur, de school en de buurt, binnen en buiten, student en docent. In de nieuwe campus bepalen deze ontmoetingen en de uitzichten de beleving: van fietsenstalling tot onthaal, van studielandschap tot cafetaria, van contactruimte tot mediatheek, van bewegings- tot ontmoetingsruimte op het dak. Een centraal binnenplein geeft het geheel licht en lucht en vormt het hart van de campus.”

De investeringskosten bedragen in totaal 57 miljoen euro.




Project: Karel de Grote-hogeschool , Campus Zuid Antwerpen
Ontwerp : RAU-STRAMIEN (Amsterdam-Antwerpen)