Algemeen

Qualibouw tevreden over eerste helft 2008

“We mogen zeer tevreden zijn over de eerste helft van 2008” : zegt projectcoördinator Dirk Smeets. De afgelopen 6 maanden heeft het kwaliteitslabel behoorlijk vooruitgang geboekt in zijn werking.
Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan een stevige werkbare en structurele basis. In januari werd de adviescommissie opgericht (zie foto). Deze commissie, bestaande uit aannemers uit diverse sectoren en architecten heeft als doel te waken over en het bepalen van de criteria van het kwaliteitslabel. Het installeren van het adviescomité en de creatie van een werkbare en geoptimaliseerde criterialijst is de eerste stap van de opwaardering van het label. Een didactisch handboek zal er voor zorgen dat formulieren en procedures een verhoogde inhoud geven. Voor de aannemer/labelhouder zal dit tegelijk een verhoging van de toegevoegde waarde betekenen.

Qualibouw behaalde in mei zijn eigen kwaliteitscertificaat “Q-For” op basis van 90% klanttevredenheid. Ook een nieuwe erkenning als opleidingsverstrekker voor de ondernemerschapsportefeuille werd gehaald. Wat betreft netwerking onder de labelhouders wordt 1x per jaar “QualiVRouw” georganiseerd. 20 meewerkende echtgenotes en/of bedienden van het bouwbedrijf bezochten het cosmeticabedrijf “Mylène” te Heist-op-den-Berg.

Om het label bekender te maken bij het grote publiek was het kwaliteitslabel opmerkelijk aanwezig op de Limburgse bouwbeurs, Bouwinnovatie 2008 in de Grenslandhallen van Hasselt. Het bouwmagazine “Huis & Thuis” op VTM bracht begin februari een duidelijke reportage in zijn uitzending.
De labelhouders die zich inschreven voor “Open Wervendag” kregen de nodige ondersteuning.

Cijfermatig ging de werking er ook op vooruit. Ruim 7 bedrijven behaalde het kwaliteitslabel nadat ze de opleiding volgde waarin elk bedrijf begeleid wordt in de implementatie van het kwaliteitssysteem. 4 bedrijven raakte niet klaar met hun kwaliteitshandboek voor het bouwverlof.
Intussen noteren wij een 10-tal geïntresseerde bedrijven voor de opleidingen in het najaar.
Momenteel dragen in Vlaanderen ruim 130 bedrijven in diverse sectoren het kwaliteitslabel.

Sedert 1999 labelt “Qualibouw” de kwaliteit van de organisatie van het bouwbedrijf, zijn afgewerkt product, maar ook de klanttevredenheid. Op basis van opgelegde criteria inplementeren bouwbedrijven in Vlaanderen een op maat gemaakt kwaliteitssysteem. Om het kwaliteitslabel te bekomen ondergaan de bouwbedrijven een administratieve en technische audit.
Een klanttevredenheidsonderzoek is een 3de pijler waarop het toekennen van het label berust.
Bij een gunstige beoordeling krijgt het bedrijf het “Qualibouw”-label voor 1 jaar toegekend.
Build for Life