Algemeen

Putte: een nuttige invulling voor de site Muggenberg

De deputatie van de provincie Antwerpen gaf zijn goedkeuring aan het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Muggenberg’ te Putte. Hierdoor kan de gemeente Putte de site, die momenteel grotendeels onbenut en braakliggend is, een nuttige invulling geven.

Duurzaam bedrijventerrein

‘Het gemeentebestuur van Putte wil de site ontwikkelen als een lokaal bedrijventerrein’, aldus burgemeester Peter Gysbrechts (open vld), ‘met ruimte voor ambachtelijke bedrijven, kleine- en middelgrote ondernemingen en eventueel kantoren, kleine commerciële activiteiten en congresfaciliteiten.’

Een initiatief dat gedeputeerde Koen Helsen, bevoegd voor ruimtelijke ordening en voorzitter van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM), onderschrijft. ‘In onze provincie is er een nijpend gebrek aan bedrijventerreinen. Vandaar dat het van groot belang is dat terreinen ontwikkeld worden met de nodige aandacht voor duurzaamheid. Een duurzame ontwikkeling van bedrijventerreinen is essentieel om het economisch functioneren van deze terreinen op lange termijn te garanderen’, aldus Koen Helsen. Om een bedrijventerrein duurzaam te ontwikkelen, moet zowel op de sociaal-maatschappelijke aspecten, de bescherming van het milieu en de economische ontwikkeling worden gelet. Een evenwicht tussen deze drie pijlers is van groot belang, waardoor 'waarde' niet alleen een economische maar ook een sociale en een ecologische betekenis heeft.

Site ‘Greenhill’

Tot 2003 deed de site dienst als sportinfrastructuur. Een vroegere demonstratiehal voor import en verkoop van sportvloeren werd ingericht als tenniscentrum en breidde nadien uit met squash- en fitnessruimten, een cafetaria, restaurant, biljartzaal, outdoor-tennisvelden en overnachtingsfaciliteiten voor sporters.

Vanaf 2003 vonden op de terreinen geen sportactiviteiten meer plaats en werd de sporthal verhuurd aan een dakpannenbedrijf en de tennishal met sporthotel werd verkocht aan een producent van garagepoorten. In de resterende ruimte werd een congrescentrum uitgebouwd. De niet bebouwde percelen, waarvan enkele gebruikt werden als crossterrein, liggen er momenteel braakliggend bij.

Optimale integratie

De gemeente Putte wil met de opmaak van dit RUP de nodige aandacht schenken aan een optimale integratie van het bedrijventerrein in de bestaande omgeving. Geen groot en dik groen scherm om de zone te verbergen, wat de aanwezigheid van het bedrijventerrein nog meer benadrukt; maar wel een groene zone met struiken en enkele bomen, tussen de site en de woningen van de Tinstraat en de Leuvensebaan. Ook zal nauw toegezien worden op de esthetische en de architecturaal kwalitatieve afwerking van de gebouwen.

‘Met dit ruimtelijk uitvoeringsplan heeft de gemeente Putte een concept ontwikkeld voor een site die quasi onbenut was en dit met de nodige aandacht voor de omwonenden’, besluit Koen Helsen.
Build for Life